FOTO: „Focul de artificii spațial” care rămâne în urmă după explozia unei stele masive. Imaginea obținută de telescopul Hubble

Data actualizării: Data publicării:
Revisiting a Celestial Fireworks Display
Rămășițele supernovei DEM L 190. Foto: ESA Hubble

O nouă imagine obținută de telescopul Hubble arată rămășițe ale supernovei DEM L 190, viu colorate, care seamănă cu un foc de artificii spațial.

Liniile și filamentele complicate sunt resturi de la moartea cataclismică a unei stele masive care s-a aflat în Marele Nor Magellanic, o mică galaxie-satelit a Căii Lactee.

DEM L 190 – cunoscut și sub numele de LMC N49 – este cea mai strălucitoare rămășiță de supernova din Marele Nor Magellanic și se află la aproximativ 160.000 de ani lumină de Pământ, în constelația Dorado, arată site-ul ESA Hubble.

Iaginea uimitoare a fost creată cu ajutorul datelor din două observații astronomice diferite, folosind unul dintre instrumentele între timp retrase ale luii Hubble, Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2). Acest instrument a fost înlocuit cu Wide Field Camera 3, mai puternică, dar pe parcursul duratei sale de funcționare a a produs o serie de imagini uimitoare.

Prima dintre cele două investigații a folosit DEM L 190 ca pe un laborator natural în care să studieze interacțiunea rămășițelor de supernova și mediul interstelar, amestecul subțire de gaz și praf care se află între stele.

În cel de-al doilea proiect, astronomii au încercat să identifice cu ajutorul telescopului Hubble un obiect misterios din DEM L 190, care emite în mod repetat explozii de raze gamma de mare energie.

Revisiting a Celestial Fireworks Display
Rămășițele supernovei DEM L 190. Foto: ESA Hubble

Aceasta nu este prima imagine a DEM L 190 surprinsă de Hubble. O altă fotografie a acestei rămășițe de supernovă a mai fost publicată în 2003. Dar această nouă imagine încorporează date suplimentare și tehnici îmbunătățite de procesare a imaginii, ceea ce face ca totul să arate ca un foc de artificii spațial.

Rămășița de supernovă, în formă de flacără, ocupă centrul și vârful imaginii. Este alcătuită din multe fire lungi și straturi subțiri de gaz, care strălucesc puternic în portocaliu și albastru. Nori slabi de gaz îi conturează marginile. Este înconjurată de mai multe stele albastre și roșii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri