Apple, dată în judecată de Qualcomm

Data publicării:
Apple Holds Press Event To Introduce New iPhone
Foto: Gulliver/GettyImages

Qualcomm a dat în judecată Apple pe motiv că producătorul iPhone refuză să recunoască valoarea tehnologiei puse la dispoziţie.

iphone

La trei luni după ce Apple “a deschis focul” împotriva Qualcomm, producătorul de chip-uri loveşte, la rândul său, cu un contra-proces a cărui justificare nu pare la fel de bine pusă la punct precum aceea oferită de Apple.

Apple a acuzat Qualcomm în procesul intentat în luna ianuarie că nu i-a oferit reducerile promise în urma cumpărării de chip-uri pentru dispozitivele sale. De asemenea, Apple susţine că a fost condiţionată de plata unor redevenţe pentru brevetele deţinute de Qualcomm. Aceasta a fost condiţia cu care Qualcomm ar fi vândut chip-uri celor de la Apple în momentul lansării iPhone-ului.

Acum, Qualcomm dă în judecată Apple, susţinând că producătorul iPhone subapreciază valoarea tehnologiilor vândute de Qualcomm.

“Apple nu ar fi putut să construiască un dispozitiv ca iPhone, care deţine 90% din profiturile generate de smartphone-uri la nivel mondial, fără să se bazeze pe tehnologiile Qualcomm. Acum, după un deceniu de creştere istorică, Apple refuză să recunoască valoarea tehnologiilor vândute de Qualcomm” susţine Don Rosenberg, vicepreşedintele Qualcomm.

iPhone 7 foloseşte chip-uri atât produse de Qualcomm, cât şi chip-uri furnizate de Intel. Apple a sugerat chiar că tehnologiile Intel sunt superioare celor de la Qualcomm. În replică, cei de la Qualcomm au răspuns că Apple a fost cea care ales să nu folosească chip-urile Qualcomm la potenţialul maximi. Aici ar putea fi vorba de o reducere intenţionată a performanţei, pentru a reduce consumul.

De cealaltă parte, Qualcomm este atacată din mai multe părţi. În decembrie 2016 autoritatea antitrust din Coreea de Sud a amendat Qualcomm cu 854 de milioane de dolari pentru practici incorecte în afaceri.

Două luni mai târziu, Agenţia guvernamentală americană Federal Trade Commission, care are ca scop principal protecţia consumatorilor prin combaterea practicilor anti-concurenţiale, a dat în judecată Qualcomm pentru că şi-a folosit poziţia dominantă de pe piaţa echipamentelor mobile pentru a forţa producătorii de telefoane să nu folosească echipamentele competitorilor.

Toate acestea par să ducă către un deznodământ în care Qualcomm va fi sancţionat din nou, iar Apple ar putea fi doar primul producător de smartphone-uri care face acest pas. Dacă Apple va avea succes, nu este exclus ca şi alţi producători de telefoane să scoată la iveală fapte similare şi să dea în judecată Qualcomm.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri