Marea Britanie. Scumpiri la Apple din cauza Brexit

Data actualizării: Data publicării:
apple1

Apple a mărit cu 20% preţurile produselor comercializare în Marea Britanie, pentru a compensa deprecierea lirei sterline în urma votului britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, la referendumul din iunie, transmite MarketWatch, citată de News.ro.

apple1

Acum o săptămână, britanicii puteau cumpăra un computer Apple Mac Pro cu 2.499 de lire sterline, dar joi seara Apple a mărit preţul la 2.999, ceea ce înseamnă o majorare de 20% pentru un produs care nu a mai fost actualizat de ani de zile.

Măsura vine ca reacţie la deprecierea lirei cu aproape 20% faţă de dolar, după referendum, care a erodat profitabilitatea Apple în Marea Britanie.

Iar gigantul tehnologic american nu este singurul care a luat măsuri pentru a compensa impactul deprecierii monedei britanice, ceea ce scumpeşte costul vieţii pentru britanici şi le reduce încrederea în viitor.

Trei sondaje separate publicate vineri au sugerat scăderea încrederii populaţiei în economie.

Un indice privind încrederea consumatorilor, publicat de YouGov/Cebr, a atins în octombrie cel mai redus nivel după luna iulie, imediat după referendum, şi al doilea cel mai scăzut după septembrie 2013.

„Încrederea a scăzut din cauza înăutăţirii situaţiei financiare a oamenilor”, a declarat Stephen Harmston, directorul YouGov.

Analiştii sugerează că declinul lirei nu s-a încheiat, mai ales după discuţiile despre un Brexit dur, în care Marea Britanie va renunţa la accesul liber la piaţa unică în schimbul controlului strict asupra imigraţiei.

Lira s-a depreciat după referendum cu 18%, la 1,2185 dolari pe unitate, iar faţă de euro cu 15%.

Declinul este benefic pentru companiile multinaţionale care obţin majoritatea veniturilor în străinătate, dar nu şi pentru consumatorii de rând, pentru că produsele importate, precum alimentele, hainele, carburanţii şi electronicele, devin mai scumpe.

Mac Pro este numai un exemplu de produs care a fost scumpit.

Producătorul de bunuri de consum Unilever a cerut supermarketurilor, la începutul lunii octombrie, majorarea preţurilor unora dintre cele mai populare produse ale sale, precum maioneza Hellmann, săpunurile Dove şi îngheţata Ben & Jerry’s. Compania a motivat măsura costurile mai mari în dolari, cuplate cu declinul accentuat al lirei.

Benzina, al cărei preţ este calculat în dolari, s-a scumpit la rândul ei în Marea Britanie, chiar dacă preţurile petrolului au rămas la niveluri scăzute.

Costurile mai mari ale produselor importate au urcat inflaţia, care a atins în septembrie 1%, cel mai ridicat nivel de după noiembrie 2014.

Banca Angliei anticipează ca inflaţia să atingă 2% în primul semestru al anului 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri