Sari la conținut

Google Play Music și inteligenţa artificială

Google lansează o nouă versiune a serviciului său de streaming, Play Music, care primeşte o interfaţă nouă şi sugestii automate, bazate pe inteligenţa artificială.

Google Developers Event Held In San Francisco

Foto: Guliver / GettyImages

Într-o măsură mai mică sau mai mare, inteligenţa artificială îşi face loc în mai toate serviciile Google, iar compania americană o foloseşte atât pentru a-şi îmbunătăţi serviciile, cât şi pentru a-i oferi acces la cât mai multe informaţii, permiţându-i astfel să înveţe, potrivit News.ro.

Spre deosebire de Apple Music, unde este preferată intervenţia umană pentru diverse sugestii şi playlist-uri, Google merge pe algoritmi artificiali care încearcă să înţeleagă preferinţele utilizatorului, pentru a-i sugera muzică pe gustul acestuia.

Elias Roman, managerul de produs, susţine că, odată cu introducerea noilor algoritmi, Play Music nu se mulţumeşte doar să reţină ce melodii preferă utilizatorul, ci încearcă să înţeleagă de ce este preferată o melodie sau un gen muzical într-un anumit moment.

Astfel, sistemul de învăţare artificială va urmări când, unde şi, dacă este cazul, în ce situaţie specifică un utilizator a ales să asculte o anumită melodie. Ca urmare, sugestiile pe care aplicaţia le va face va lua în calcul aceste criterii, ajungând să ştie ce melodii preferă utilizatorul într-o dimineaţă de sâmbătă, într-o seară ploioasă sau în timp ce face sport.

De altfel, noua versiune vine şi cu o nouă interfaţă, care scoate în prim plan tocmai acestei noi facilităţi. Ecranul încărcat la deschiderea aplicaţiei va fi compus din sugestii realizate automat pentru acel moment şi acel loc.

Mai mult, Play Music descarcă automat melodiile pe care algoritmul artificial consideră că utilizatorul ar dori să le asculte, astfel că aplicaţia ar putea fi folosită şi fără o conexiune la internet pentru ascultarea sugestiilor automate.

Alături de Spotify, Play Music este principalul competitor pentru Apple Music, fiind disponibil în 62 de ţări, inclusiv în România şi pe toate platformele de la telefon mobil, la PC. Utilizatorul poate folosi Play Music gratuit pentru a asculta propriile melodii salvate pe serverele Google, iar pentru a avea acces la întreaga bază de melodii, abonamentul lunar costă 22 de lei.