Sari la conținut

Primul robot-preot din lume

„Iartă-mă robotule, că am păcătuit!”. Deși pare o glumă, BlessU-2, primul robot-preot din lume, poate binecuvânta credincioșii în cinci limbi, ridică brațele și „emite” lumină din mâini.

BlessU-2 a fost construit de o biserică din Germania pentru o expoziție ce marchează 500 de ani de când Martin Luther King a început răspândirea ideilor reformatoare despre Catolicism în Europa, informează cNet.

Robotul își poate mișca sprâncenele și gura și poate afișa o „față serioasă” și una „zâmbitoare”. Credincioșii trebuie să apese pe ecranul touchscreen al „preotului” pentru a alege tipul de rugăciune și a selecta o voce masculină sau feminină. BlessU-2 vorbește germană, engleză, franceză, spaniolă și poloneză și poate chiar printa rugăciunile și binecuvântările.

Ideea este să stimulăm dezbaterea și să ne gândim la viitorul bisericii într-o lume dominată de tehnologie și dispozitive electronice”, spune Volker Rahn de la biserica Evanghelistă Hesse Nassau din Wittenberg. „Și funcționează. Oamenii care trec pe aici sunt curioși, amuzați și interesați”, completează preotul.