Rușii lansează telefonul care nu permite aplicațiilor să colecteze date

Data publicării:
taiga smartphone foto infowatch
Foto: Facebook/InfoWatch

O companie de securitate din Rusia condusă de Natalya Kaspersky, co-fondator Kaspersky Lab, lansează un smartphone care împiedică Google și alte aplicații colecteze date despre utilizatori, încercând astfel să valorifice tensiunile dintre Rusia și Statele Unite, notează Bloomberg.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Taiga, smartphone-ul conceput de InfoWatch Group din Moscova și denumit după pădurile pustiite din Siberia, rulează propriul firmware bazat pe o variantă modificată de Android, care permite aplicațiilor să ruleze pe dispozitiv, dar le oprește să colecteze date. Telefonul are, de asemenea, un „agent încorporat”, care oferă administratorului - cum ar fi un departament IT al companiei - controlul asupra aplicațiilor pe care dispozitivul le va rula și a conținutului pe care îl poate accesa utilizatorul.

Majoritatea aplicațiilor colectează anumite date despre utilizatori și le trimit serverelor externe”, a declarat Natalya Kaspersky. „Când oamenii folosesc telefoanele personale la locul de muncă, e-mailurile, documentele și fotografiile care au legătură cu compania sunt în pericol”, mai spune șefa InfoWatch.

taiga smartphone foto infowatch
Foto: Facebook/InfoWatch

Taiga nu este, încă, un telefon destinat publicului larg. Potrivit Bloomberg, primele 50.000 de telefoane au fost deja livrate angajaților companiilor din Rusia în care statul este coproprietar.

natalya kaspersky foto facebook
Foto: Facebook/InfoWatch

Natalya Kaspersky este co-fondator al companiei antivirus Kaspersky Lab, pe care a condus-o împreună cu soțul ei, Eugene Kaspersky, înainte de divorțul de acesta.

Produsele Kaspersky, interzise în administrația SUA

În urmă cu două săptămâni Statele Unite au interzis folosirea în administraţie a programelor de securitate informatică produse de compania rusească Kaspersky, de teama spionajului. Secretarul american pentru securitate internă, Elaine Duke, le-a dat agenţiilor guvernamentale 90 de zile pentru a face planuri de înlocuire a softurilor produse de ruşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri