Test: iPhone 6S versus Galaxy Note 7. Cel mai rapid telefon – VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
telefon

Cel mai recent smartphone de top al celor de la Samsung, Galaxy Note 7, pierde la scor meciul cu iPhone 6S când vine vorba despre viteza de deschidere a aplicaţiilor. Galaxy Note 7 este un flagship proaspăt lansat. iPhone 6S face în curând un an de cât a intrat pe piaţă. Cu toate astea, smartphone-ul celor de la Apple se dovedeşte mult mai rapid decât phablet-ul tocmai lansat de Samsung, scrie News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În testul publicat pe YouTube de către cei de la PhoneBuff a fost testată exclusiv viteza cu care sunt deschise acelaşi set de aplicaţii şi jocuri pe cele două telefoane. În total, cele două dispozitive au fost cronometrate pentru deschiderea a 14 aplicaţii şi jocuri.

În final, iPhone 6S a încheiat testul după 1 minut şi 21 de secunde. Galaxy Note 7 a avut nevoie de 2 minute şi 4 secunde.

Cea mai mare diferenţă dintre cele două dispozitive s-a făcut la nivelul jocurilor. Acestea au pornit semnificativ mai repede pe iPhone 6S decât pe Galaxy Note 7.

Aceste rezultate s-au înregistrat în pofida faptului că Note 7 dispune de dotări hardware superioare. iPhone 6S foloseşte un procesor dezvoltat acum doi ani şi are 2 GB memorie RAM, în timp Note 7 are un procesor lansat acum 6 luni şi 4 GB memorie RAM.

Concluzia logică este că software-ul face diferenţa. Un sistem de operare optimizat special pentru un anumit set de componente va fi net superior unuia scalat pentru rula pe sute de configuraţii posibile.

Apple deţine controlul complet asupra iPhone şi poate optimiza sistemul de operare iOS pentru a rula cât mai eficient. Prin urmare şi cerinţele hardware sunt mai mici atunci când software-ul este optimizat corect.

De cealaltă parte avem Android, care, la fel ca Windows pe PC-uri, trebuie să ruleze pe un număr foarte mare de dispozitive. Sarcina optimizării software-ului ar trebui să cadă pe producător. Acesta, însă, este ocupat cu lansarea într-un ritm alert a noi şi noi dispozitive şi nu se preocupă de acest aspect, încercând să compenseze cu dotările hardware. Ba chiar, mai mult, producătorul adaugă şi el sarcini suplimentare sistemului de operare, prin pre-instalarea de aplicaţii mai mult sau mai puţin inutile pentru utilizatori.

Aşa se ajunge la discrepanţa majoră în care un telefon cu dotări net superioare rulează mult mai slab decât unul cu componente mai slabe, dar un software bine optimizat. Fanii Android se vor putea bucura de aşa ceva abia în momentul în care Google va dezvolta propriul smartphone şi va optimiza special sistemul de operare pentru el.

Galaxy Note 7 este disponibil în România la un preţ de 3.900 de lei. Versiunea corespunzătoare de iPhone 6S, cu acelaşi spaţiu de stocare de 64 GB, costă aproximativ 3.800 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri