VIDEO. Telefonul mobil care nu are nevoie de baterie

Data actualizării: Data publicării:
telefonul fara baterie

Cum ar fi dacă nu ar trebui să încărcați niciodată telefonul mobil? Acest lucru ar putea fi posibil mai curând decât credem: cercetători de la Universitatea din Washington au creat un prototip de telefon mobil care nu necesită o baterie pentru a funcționa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prototipul necesită doar 3,5 microwați și folosește o abordare inovatoare pentru a evita necesitatea unei baterii. În schimb, utilizează puterea ambientală de la semnale radio și lumină - are instalate celule solare „de dimensiunea unui bob de orez” - pentru a transmite semnalul către o stație de recepție aflată la cel mult 15 metri distanță.

Prototipul propriu-zis este fabricat din materiale simple: butoane capacitive, o placă de circuit și alte componente „simple”, însă și mai impresionant este faptul că echipa de oameni de știință a reușit să creeze o stație de emisie/recepție capabilă să transmită semnalul cu o cantitate atât de mică de energie.

Folosind această setare, cercetătorii au reușit să inițieze și să primească apeluri (prin Skype) și să pună apelurile în așteptare. Cercetătorii spun că doresc să îmbunătățească prototipul prin adăugarea unui display de tip e-ink cu capabilități de streaming video și criptare pentru a face apelurile mai sigure.

Vamsi Tall, unul dintre cercetători, spune că tehnologia dezvoltată, chiar dacă este doar un prototip, ar putea face posibil ca telefoanele mobile fără baterii să devină omniprezente. „Imaginați-vă că în viitor toate turnurile de telefonie mobilă sau routerele Wi-Fi ar putea folosi tehnologia noastră”, spune el. „Dacă fiecare casă are un router Wi-Fi, puteți obține acoperire pentru telefonul mobil peste tot”, completează cercetătorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri