Gaura gigantică din Antarctica se extinde pe zi ce trece. Oamenii de știință nu au încă o explicație

Data actualizării: Data publicării:
image-download

O gaură uriașă s-a căscat în mijlocul Mării Weddell, o vastă pustietate de gheață din Antarctica. Nu este prima oară când se întâmplă așa ceva.

Gaura este o specie de polinie, un canal navigabil printre ghețuri marine. Dar polinia din largul Mării Weddell este cu totul unică, spun oamenii de știință, potrivit Business Insider.

Distanța este cea care o diferențiază categoric de restul poliniilor, care apar de obicei în apropierea țărmului și nu în largul coastei.

1974, acesta este anul în care cercetătorii au văzut prima oară în Antarctica o polinie similară celei de acum, cu o deschidere largă cât statul Oregon, susține NASA. Apoi, canalul a dispărut, pentru a se ivi din nou doi ani mai târziu, în timpul unei ierni australe, ca să se închidă iarăși sub tone de gheață.

Decenii mai târziu, în 2016, un satelit NASA a depistat reapariția poliniei, dar semnificativ mai mică decât cea din secolul XX.

În decursul unui an, deschizătura a crescut exponențial, ajungând la o suprafață de mărimea Maryland-ului. Dar chiar și așa, este de cinci ori mai mică decât „geamăna” ei din 1974.

Oamenii de știință nu pun acest fenomen pe seama încălzirii globale, ci îl consideră mai degrabă ca fiind parte a unui proces ciclic, însă unul învăluit în mister, pentru care nu au explicații clare.

„De ce polinia a fost prezentă în anii 1970, iar apoi a dispărut până recent? Polinia a apărut și înainte de 1970, iar noi asistăm la un proces periodic care se petrece o dată la 40 de ani? Totuși, dacă a avut loc înainte de momentul primei apariții, nu avem dovezi științifice despre asta”, a explicat Willy Weeks, un geofizian al Universității din Alaska.

„Chiar nu știm ce se întâmplă”, a mărturisit Catherine Heuze de la Universitatea din Goteborg.

Specialiștii speră să afle mai multe informații despre polinie cu ajutorul unui proiect finanțat de Fundația Națională de Știință, care studiază clima din Oceanul Antarctic.

Este vorba despre un flotor robotizat, trimis luna trecută în polinia din Marea Weddell pentru a obține date relevante.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri