Ingenuity a efectuat un zbor „stresant”, după prima sa problemă tehnică majoră de când a ajuns pe Marte

Data actualizării: Data publicării:
imagine alb negru cu elicopterul ingenuity zburand pe planeta marte
Prima imagine trimisă de Ingenuity in zbor. Foto: NASA

Ingenuity, elicopterul experimental al NASA, de pe planeta Marte, a trecut prin prima sa problemă majoră de când a ajuns pe Planeta Roșie – o eroare de navigație l-a făcut să se clatine în aer, au spus oficiali ai NASA, citați de The Guardian.

Eroarea a apărut după un minut de la începutul celui de-al șaselea zbor de test, sâmbătă, la o altitudine de 10 metri. Unul dintre numeroasele fotografii făcute de camera de navigație de la bord nu a fost înregistrată în sistem, fapt ce a bulversat sistemul intern al dispozitivului. Ingenuity a amartizat, totuși, în siguranță după apariția acestei probleme.

Ingenuity s-a clătinat și a avut creșteri puternice de consum de energie, conform principalului pilot al dispozitivului. Un sistem de siguranță menit să ofere stabilitate pentru Ingenuity în aceste cazuri a salvat situația, iar elicopterul a ajuns din nou pe suprafața marțiană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ingenuity a reușit să depășească siuația, iar deși zborul ne-a arătat existența acestei vulnerabilități, pe care o vom rezolva, a confirmat și robustețea sistemului”, a mai spus Havard Grip.

Ingenuity a devenit primul dispozitiv realizat de om care efectuează un zbor pe o altă planetă, în aprilie, la două luni de la sosirea sa pe Marte.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri