Jupiter va fi astăzi la cea mai mică distanță de Pământ din ultimii 59 de ani. Cum puteți vedea planeta cu ochiul liber

Data actualizării: Data publicării:
Jupiter și una dintre lunile sale, Europa, văzute prin lentilele telescopului James Webb
Jupiter și una dintre lunile sale, Europa, văzute prin lentilele telescopului James Webb. Foto: Nasa

Planeta Jupiter se va afla astăzi la cea mai mică distanță de pământ din ultimii 59 de ani, a anunțat NASA, citată de CNN.

Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar se va afla în opoziție, ceea ce înseamnă că Pământul se află direct între ea și soare, a spus Trina L. Ray, director adjunct științific al misiunii Europa Clipper a NASA.

Distanța dintre Pământ și Jupiter va fi de 590,6 milioane de kilometri. În punctul cel mai îndepărtat, distanța dintre cele două planete este aproape dublă - 965,6 milioane de kilometri.

Jupiter se află în opoziție la aproximativ 13 luni, durata de timp de care Pământul are nevoie pentru a orbita în jurul Soareleui, în raport cu Jupiter, conform EarthSky.

Dar nici Pământul, nici Jupiter nu orbitează Soarele într-un cerc perfect, așa că fiecare opoziție are loc la o distanță diferită, a explicat Ray.

Jupiter va apărea mai strălucitor și mai mare pe cer. Planeta gazoasă va începe să fie vizibilă la apusul soarelui, iar dacă este privită cu ochiul liber, va părea de un alb sidefat, a spus Patrick Hartigan, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Rice din Houston.

Cu un binoclu sau un telescop vor fi vizibile și inelele planetei, potrivit NASA. De asemenea, observatorii vot putea vedea și trei sau patru dintre lunile lui Jupiter, inclusiv Europa, a spus Ray.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri