Lansarea misiunii Artemis către Lună a fost anulată. Racheta are probleme tehnice la un motor

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Foto: captură video NASA

ACTUALIZARE 15:39 Directorul lansării rachetei Artemis I către Lună a decis anularea lansării programate luni, potrivit NASA.

Următoarea dată disponibilă pentru lansare este vineri, 2 septembrie, însă o decizie încă nu a fost luată în acest sens, dacă va avea loc în acea zi, transmite Sky News.

„Problema care a apărut a fost o defecțiune la motor care nu a putut fi remediată, însă racheta este momentan într-o configurație stabilă”, a spus un purtător de cuvânt al NASA.

„Inginerii lucrează acum la un plan de a continua să strângă date despre motorul respectiv și despre defecțiunea nerezolvată”.

Racheta va rămâne în actuala configurație.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Inginerii cer „încă puțin timp” pentru a rezolva problema cu unul dintre motoarele rachetei

ACTUALIZARE 15:14 NASA transmite că lansarea este suspendată momentan, în timp ce inginerii lucrează la rezolvarea unei probleme tehnice la motorul cu numărul 3.

Inginerii cer „încă puțin timp” pentru a rezolva problema cu motorul 3 al rachetei după ce a eșuat în a ajunge la temperatura necesară, transmite NASA.

Un purtător de cuvânt al NASA a declarat că echipa este în așteptare în vreme ce inginerii se reîntorc la directorul lansării cu „un plan de a merge mai departe”.

Numărătoarea inversă a lansării a fost oprită la -40 de minute.

Inginerii au probleme în a răci motorul 3 din cele 4 ale corpului principal („core” în limba engleză) al SLS - racheta principală care va lansa nava Orion spre Lună. Aceștia au încercat să închidă valvele ce mergeau spre alte motoare pentru a mări fluxul de hidrogen lichid spre motorul 3 și a-l răci mai repede.

NASA transmite că o defecțiune de combustibil și o nouă problemă la racheta Sistemului de Lansare Spațială pune în pericol lansarea misiunii Artemis, transmite Sky News.

Sky News relatează că problema cu hidrogenul este la sol și nu una de zbor. Astfel, este o defecțiune la linia care alimentează racheta și nu în cadrul rachetei în sine.

NASA încearcă de asemenea să rezolve o problemă la aducerea motorului 3 din sistem la temperatura optimă pentru lansare.

Corespondentul Sky News afirmă că problema pare serioasă și că ar putea amâna lansarea.

NASA transmite: „Deși continuă încărcarea oxigenului lichid în partea de propulsie criogenică interimară iar rezervoarele din etapa centrală continuă să fie încărcate cu combustibil de propulsare, inginerii încearcă să rezolve o problemă la una dintre motoarele RS-25 (motorul 3) de la partea inferioară a etapei centrale”.

„Controlorii de lansare aduc motoarele la temperatura optimă de lansare prin creșterea presiunii asupra rezervoarelor din etapa centrală pentru a scurge o parte din lichidul criogenic de propulsare către motoare pentru ca ele să fie pornite. Motorul 3 nu este adus în mod adecvat la temperatura de lansare prin procesul de scurgere iar inginerii lucrează pentru a rezolva problema”.

„Echipele analizează de asemenea ce pare a fi o fisură în materialul sistemului de protecție termală la una dintre flanșele etapei centrale. Flanșele sunt îmbinări de legătură care funcționează precum o cusătură la o fustă, sunt lipite pe vârful și pe fundul rezervorului interimar astfel încât cele două rezervoare să poată fi atașate la el”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri