Peste 100 de site-uri românești „ajută” hackerii să câștige bitcoin

Data actualizării: Data publicării:
site

Peste 100 de site-uri româneşti fac bani pentru hackeri, atrag atenţia specialiştii în siguranţă cibernetică. Toate ascund un virus ce produce monede virtuale pentru piraţi cibernetici. Printre paginile de internet infectate a fost şi cel al Aeroportului de la Craiova.

Un singur click şi câteva monede virtuale au plecat deja spre cel care a instalat în acest browser un virus care generează astfel de bani. La fiecare accesare, suma creşte şi poate ajunge la echivalentul a câteva zeci de mii de euro în cîteva zile, dacă traficul pe site e mare.

Criptomonedele pot fi utilizate ca bani virtuali în diverse tranzacţii pe piaţa neagră a internetului. Directorul aeroportului de la Craiova a aflat abia ieri că siteul are probleme, iar experţii IT au reuşit să îl cureţe.

Mircea Dumitru, director Aeroportul Craiova: „Am înțeles că a fost vorba de o breșă de securitate pornită de la parola unui cont de administrare insuficient securizat.”

Ştefan Tănase, specialist în securitate cibernetică, a descoperit această problemă şi a sesizat administratorii siteurilor româneşti atacate de virus.

Ştefan Tănase, specialist securitate cibernetică: „Din punct de vedere al utilizatorului de internet, al persoanei care vizitează un astfel de site, această persoană nu are cum să observe faptul că site-ul a fost injectat cu un astfel de miner de monede virtuale.”

Însă, cei care nu au un browser dotat cu extensii de protecţie cibernetică soluţia pentru calculatoarele infectate este ca utilizatorii să angajeze o firmă specializată în siguranţă cibernetică. Până ieri au fost descoperite 107 siteuri româneşti care produc bani pentru hackeri la orice click. De la pagini personale la pagini ale unor instituţii publice. Toţi administratorii au fost înştiinţati de problemă.

S-a deschis o avertizare în limba engleză și m-a retrimis pe o altă pagină și mi-am dat seama că este ceva în neregulă.”

Singurul indiciu că ai accesat o pagina ce produce monede virtuale este că utilizarea procesorului ajunge aproape instantaneu la 100% în acel moment. Unele browsere le oferă utilizatorilor posibilitatea să îşi instaleze nişte bariere special numite add on pentru a combate noul tip de virus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri