4 sfaturi de urmat pentru a ne proteja de atacurile de tip ransomware

Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Atacurile de tip ransomware sunt atacuri cibernetice care pot lovi pe oricine, de la simpli utilizatori la mari companii. Schema este foarte profitabilă - hackerii blochează informațiile de pe calculatoare și cer diverse sume de bani pentru a le debloca.

Asaltul informatic de vineri a afectat peste 200.000 de adrese electronice din 150 de ţări. Jurnaliștii de la Wired au apelat la specialiști în domeniul securității cibernetice pentru a întocmi o listă de sfaturi despre cum ne putem proteja de atacurile de tip ransomware.

Orice companie sau organizație care depinde de accesul zilnic la date critice - și nu-și poate permite să-și piardă accesul la acestea în timpul necesar pentru a răspunde la un atac - ar trebui să fie cel mai îngrijorată de posibile atacuri de tip ransomware. Asta înseamnă că băncile, spitalele, departamentele de poliție, companiile aeriene și aeroporturile ar trebui să fie foarte atente. Utilizatorii individuali sunt, de asemenea, expuși riscului de atacuri de tip ransomware, iar unele dintre sugestiile de mai jos sunt utile și pentru aceștia.

1. Copie de rezervă(backup)

Cea mai bună apărare împotriva atacurilor de tip ransomware este eliminarea vulnerabilităților. Asta înseamnă să păstrați pe alte dispozitive o copie a datelor, astfel încât chiar dacă calculatoarele și serverele dumneavoastră ajung să fie blocate, nu veți fi nevoiți să plătiți pentru a vă vedea din nou datele. 

Unii hackeri vizează însă și sistemele de backup pentru a le cripta și bloca. Deci, dacă nu faceți o copie de rezervă în cloud și alegeți în schimb să păstrați o copie de rezervă pe un dispozitiv local de stocare, acesta ar trebui să fie offline și să nu fie conectat direct la sistemele la care poate ajunge un atac de tip ransomware.

2. Spuneți nu mesajelor și link-urilor suspecte

Metoda principală de a infecta victimele cu ransomware implică, de cele mai multe ori, atacuri de tip phishing - se trimit e-mailuri care conțin un atașament malware sau vi se cere să faceți clic pe o adresă URL care vă va infecta dispozitivul. Specialiștii recomandă la unison să nu deschideți atașamente sau adrese suspecte.

Hackerii au dezvoltat însă o altă metodă eficientă, malvertising-ul, care implică compromiterea rețelei unui agent de publicitate prin încorporarea programelor malware în anunțurile care sunt livrate prin intermediul site-urilor web cunoscute și de încredere, cum ar fi atacurile malware care au lovit recent New York Times și BBC. În acest caz programele care blochează anunțurile sunt o modalitate eficientă de a bloca anunțurile rău intenționate.

3. Actualizați și blocați

Copiile de rezervă și educarea utilizatorilor sau angajaților nu reprezintă metode 100% sigure. Oamenii vor deschide atașamente, vor vizita site-uri care sunt infectate și când se va întâmpla asta, trebuie să vă asigurați că tehnologia de securitate vă poate proteja. Totuși, niciun produs de securitate nu este infailibil - altfel utilizatorii și companiile nu ar fi fost afectați atât de tare de ultimele atacuri de tip ransomware din ultima vreme. Companiile ar trebui să ia măsuri suplimentare de securitate pentru a se proteja, cum ar fi actualizarea și îmbunătățirea constantă a programelor utilizate pentru a bloca fișierele malware să exploateze vulnerabilități pentru a infecta sistemele.

Dispozitivele expuse atacurilor trebuie configurate pentru a împiedica executarea sau instalarea unor fișiere. O altă metodă care poate fi utilizată de administratorii de rețea o reprezintă utilizarea permisiunilor de limitare a sistemelor pentru a împiedica instalarea malware-ului pe sisteme fără parolă de administrator. Administratorii pot, de asemenea, segmenta accesul la date critice folosind servere redundante. În loc să permită ca mii de angajați să acceseze fișiere pe un singur server, ei pot separa angajații în grupuri mai mici, astfel încât dacă un server este blocat de ransomware acesta nu va afecta pe toată lumea.

4. Ați depistat un virus? Deconectați

Stu Sjouwerman, fondatorul companiei de securitate cibernetică KnowBe4, a întocmit un manual al ostaticuluiîn care explică ce trebuie să faceți în cazul în care realizați că sunteți vizați de un atac. „Nu e suficient să deconectați dispozitivele infectate, trebuie să dezactivați și rețelele wi fi și bluetooth prin intermediul cărora virușii pot circula”, se arată în document.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri