Ambsadorul Elveției, încântat de companiile românești care combat criminalitatea informatică

Data publicării:
hubert lebet

Reporter: Recent a fost organizată la Sibiu o conferinţă în cooperare cu ambasada Elveţiei, despre criminalitatea informatică. De ce este important pentru Elveţia să organizeze în România această conferinţă?

Hubert Lebet: Este o problemă esenţială în materie de securitate a zilelor noastre, ştim toţi că tot ceea ce spunem este ascultat, poate fi ascultat şi că sunt telefoanele mobile, telefoanele fixe, calculatoarele, e-mail-ul etc etc. Şi multe companii nu ţin cont de riscurile care derivă din neprotejarea comunicaţiilor lor. Un obiectiv al acestei conferinţe a fost să testeze puţin piaţa, să vadă cine este interesat de aceste lucruri în România şi am fost foarte fericit să remarc interesul autorităţilor guvernamentale, reprezentate la nivel înalt în stat, fie că este vorba despre puterea executivă, sau de poliţie, sau de responsabili cu strategia, dar de asemenea şi companii româneşti. Aveţi aici în România companii remarcabile care fac treabă foarte bună pentru protecţia împotriva criminalităţii informatice.

Reporter: Şi acum ştiţi şi mai multe despre protecţia telefonului dumneavoastră mobil?

Hubert Lebet: Da. Ştiu că pot să ascult, pot să fiu ascultat. Şi aceasta este o demonstraţie pe care ne-a făcut-o o companie românească. Am văzut cum se poate manipula un telefon şi cum poate fi el utilizat. Aici, în munca mea de zi cu zi nu este foarte grav, pentru că îmi place să fiu ascultat. Dacă sunt şi alţii care ascultă discret este cu atât mai bine. Este impresionant, este chiar o problemă serioasă.

Reporter: Postul dumneavoastră este delicat pentru că uneori trebuie să transmiteţi secrete. Cum vă protejaţi telefonul mobil?

Hubert Lebet: Nu îmi protejez telefonul mobil, dar am şansa să reprezint o mică putere care nu are un trecut colonial şi nici lucruri de ascuns. Deci, dacă am de transmis mesaje le transmit în public, sau în privat, metoda elveţiană este mai degrabă să vedem mărimea ţării, tradiţiile ei şi mai ales să vedem indiscreţiile, dacă politica statului este mai degrabă una vocală, mai zgomotoasă, lucru care este unul la fel de bun, dar acest lucru nu schimbă cu nimic modul în care lucrez.

Reporter: Dimensiunea ţării nu este una mare, dar este o ţară foarte puternică din punct de vedere financiar, sunt foarte multe bănci. Sunt puse în pericol băncile elveţiene din punctul de vedere al criminalităţii informatice?

Hubert Lebet: Toate instituţiile de genul bănci, societăţi de asiurari, instituţii care prestează servicii sunt supuse în mod regulat atacurilor. Din momentul în care există posibilitatea de a face telebanking este foarte simplu să iei bani dintr-o parte şi să îi duci în altă parte. Şi trebuie multă atenţie aici. Există o diferenţă între statul elveţian, care prin definiţie trebuie să fie transparent, trebuie să lucreze cu cetăţenii, să fie în serviciul cetăţenilor, şi avem destul de puţine secrete. Şi cele care ne interesează sunt cele care sunt legate de protecţia personalităţii cetăţenilor. Deci nu pot vă pot da o listă de cetăţeni elveţieni rezidenţi în România, pentru că acest lucru este considerat secret. Prin comparaţie, companiile deţin şi ele secrete. Tot ce este cerere nouă, tot ce este prospecţie de piaţă, dosare ale clientelei, sunt valorile întreprinderii. Deci trebuie ca acestea să fie protejate prin măsuri foarte active şi ştiu că într-o medie foarte mare sunt consacrate de companii pentru protecţia activităţii lor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri