Sari la conținut

Aplicaţia care ajută utilizatorul să identifice selfie-urile mai puţin reuşite

Cercetătorii de la Yahoo Labs din Barcelona spun că software-ul lor este capabil să analizeze selfie-urile utilizatorilor şi să identifice cea mai frumoasă fotografie realizată de aceştia într-o vacanţă, notează Mediafax.

Yahoo Labs mai spune că noul program informatic ar putea să contribuie la îmbunătăţirea calităţii fotografiilor publicate online. Pentru realizarea algoritmului, programatorii de la Yahoo Labs au folosit 10.000 de portrete fotografice, clasificate de utilizatori cu ajutorul unor note, pentru a identifica acele criterii de frumuseţe apreciate de populaţia generală.

Portretele fotografice digitale se află peste tot şi, în timp ce numărul fotografiilor faciale continuă să crească, nu au fost făcute prea multe studii despre criteriile de clasificare a frumuseţii acelor portrete”, au declarat creatorii algoritmului.

„Selfie-urile au devenit un fenomen, iar studiile recente au arătat că imaginile cu chipuri sunt mult mai populare (cu o creştere de 38% a numărului de "Like"-uri pe platforma Instagram) decât celelalte fotografii de pe reţelele de socializare. Portretele sunt folosite şi în profilurile utilizatorilor de pe Internet, în articolele de ştiri, pentru prezentarea celebrităţilor şi a personalităţilor publice, şi sunt esenţiale pentru toate tipurile de profiluri online”, au adăugat ei.

De fapt, au remarcat ei, persoana din fotografie este adeseori irelevantă. „Am descoperit că rasa, genul şi vârsta sunt în mare parte necorelate cu frumuseţea fotografică”, au spus programatorii de la Yahoo Labs.

Scorul estetic este asociat cu claritatea reperelor faciale, contrastul de imagine, expunerea la lumină, omogenitatea, modelul de iluminare, unicitatea şi originalitatea”, au adăugat ei.

Algoritmul nou creat este considerabil mai eficient în comparaţie cu precedentele încercări tehnologice de recunoaştere a frumuseţii şi oferă o serie de puncte de vedere insolite despre natura portretelor fotografice.