Apple vine în România

Data publicării:
apple crop getty
Foto: Guliver/GettyImages

Apple a intrat oficial în România. Gigantul american, cel mai valoros jucător din industria globală de tehnologie, şi-a înfiinţat propria companie în Bucureşti astfel încât să poate fi prezent fizic pe piaţa locală a smartphone-urilor în războiul cu rivalii Samsung şi Huawei, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.ro.

Compania, recent înfiinţată, pe numele său Apple Sales România, este controlată direct de Apple prin intermediul subsidiarei din Irlanda, centrul afacerilor sale europene.

Administrator al companiei este Peter Ronald Denwood care, potrivit reţelei de socializare LinkedIn este director juridic pentru afaceri internaţionale ale Apple din septembrie 2013.

Mutarea făcută de Apple, companie cu o capitalizare de peste o mie de miliarde de dolari, vine într-un moment în care piaţa de smartphone-uri din România a urcat în primul semestru cu peste 40% , pe fondul cererii tot mai puternice a clienţilor pentru telefoane mai scumpe.

Samsung controlează aproape un sfert din piaţa locală, al doilea jucător este gigantul american Apple, care ia aproximativ 25% din veniturile de pe piaţă, asta deşi nu avea un sediu fizic până acum la noi în ţară. Apple era prezent în România prin parteneri și distribuitori, cel mai cunoscut fiind eMAG, primii care primiseră dreptul de a realiza un Apple Shop.

Printr-o prezență extinsă la nivel local Apple și-ar putea crește cota de piață și pe segmentul smartphone, dar mai ales pe tablete, laptopuri și alte dispozitive inteligente.

Şi se pare că gigantul american încearcă să îşi rezolve şi problemele cu legea. A plătit amenda uriaşă de peste 14 miliarde de dolari, care i-a fost impusă de către Uniunea Europeană pentru neplata unor taxe datorate guvernului irlandez.

Suma nu a ajuns încă in conturile guvernului irlandez, ci intr-un cont special, controlat de catre un administrator ales de catre Apple si guvern pentru a administra si investi suma. Asta pentru că a făcut apel împotriva deciziei Uniunii Europene, aşa că este posibil să îşi recupereze suma, din moment ce şi irlandezii sunt de partea companiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri