Yahoo, victima unui uriaș atac cibernetic

Data actualizării: Data publicării:
Yahoo's Headquarters In Sunnyvale, California
Foto: Gulliver/ Getty Images

Yahoo a anunțat, miercuri, că în 2013 a fost victima unui atac cibernetic în urma căruia au fost furate datele a peste un miliard dintre utilizatorii săi. Acest atac cibernetic nu a avut legătură cu cel din 2014, pe care l-au recunoscut în luna septembrie a acestui an, și care a afectat 500 de milioane de conturi, relatează BBC News.

Nume, numere de telefon și date de naştere ale clienţilor Yahoo au fost furate de hackeri, dar grupul spune că informaţii legate de carduri de credit şi conturi bancare nu au fost afectate.

„Yahoo crede că o terţă parte neautorizată a furat, în august 2013, date legate de peste un miliard de conturi de utilizatori. Datele cardurilor de plată şi informaţiile despre conturi bancare nu sunt stocate în sistem", a scris grupul, un pionier al Internetului, într-un comunicat, în care afirmă că este în măsură să identifice, pentru moment, autorii acestei intruziuni masive.

De asemenea, compania a dat asigurări că „lucrează strâns” cu autoritățile pentru a da de urma hackerilor. 

Mai mult, Yahoo a precizat că acest nou incident este „probabil" distinct de vastul atac cibernetic dezvăluit la sfârşitul lui septembrie şi care data din 2014 şi a vizat 500 de milioane de conturi de utilizatori.

Yahoo a sugerat atunci că un grup de hackeri cu legături cu un stat s-ar fi putut afla în spatele acestui vast atac şi a anunţat că ancheta cu privire la cookies (programe spion) pe care aceştia le-ar fi creat cu scopul de a accesa conturi de utilizatori. Însă, compania nu a numit nicio țară pe care o consideră vinovată de atac. 

Dezvăluirea vine într-un moment prost pentru Yahoo, care a încheiat un acord la sfârşitul lui iulie în vederea cedării către gigantul în telecomunicaţii Verizon a activităţilor sale centrale - inclusiv Yahoo Mail, Yahoo News - în schimbul a 4,8 miliarde de dolari.

După dezvăluirea atacului cibernetic din 2014, Verizon s-a declarat pregătit, la sfârşitul lui octombrie, să ducă la sfârşit tranzacţia, dar a avertizat că nu o va face „orbeşte". În urma acestor noi informații, gigantul în telecomunicaţii a dat asigurări că intenţionează „să evalueze impactul acestui nou episod înainte de ajunge la concluzii finale".

Yahoo nu avea deloc nevoie de o nouă lovitură dură. Un pionier al Internetului, grupul a fost fondat în 1994 şi a fost, pentru o perioadă, o referinţă ca motor de căutare. De asemenea, era cotat pe bursă cu 125 de miliarde de dolari. Însă nu s-a predat după apariţia Google, care l-a detronat, relatează News.ro.

În prezent, pe bursă mai valorează doar 39,1 miliarde de dolari şi se bazează pe părţile pe care le deţine în gigantul chinez de distribuţie online Alibaba.

În schimburile online de după închiderea Wall Street, o acţiune Yahoo pierdea 1,35%, la 40,91 dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri