Atacul cibernetic s-a soldat cu peste 130.000 de victime în peste 100 de ţări

Data actualizării: Data publicării:
Computer Hackers Meet For Annual Congress
HAMBURG, GERMANY - DECEMBER 28: Participants work at their their laptops at the annual Chaos Computer Club (CCC) computer hackers' congress, called 29C3, on December 28, 2012 in Hamburg, Germany. The 29th Chaos Communication Congress (29C3) attracts hundreds of participants worldwide annually to engage in workshops and lectures discussing the role of technology in society and its future. (Photo by Patrick Lux/Getty Images)

Un val de atacuri cibernetice fără precedent a vizat sâmbătă 100 de ţări, afectând funcţionarea a numeroase întreprinderi şi organizaţii, inclusiv spitale britanice, constructorul francez Renault şi sistemul bancar rus - 130.000 de sisteme în peste 100 de ţări, potrivit unui expert, relatează AFP, citată de News.ro.

Computer Hackers Meet For Annual Congress
FOTO: Getty Images

Din Rusia şi până în Spania şi din Mexic şi până în Vietnam, zeci de mii de computere - mai ales în Europa - au fost infectate vineri de un program de răscumpărare care exploatează o falie în sistemele Windows, divulgată în documente piratate ale Agenţiei americane de securitate NSA.

Un cercetător în domeniul securităţii cibernetice, deţinătorul contului @Malwaretechblog, a declarat pentru AFP că a găsit o modalitate de încetinire a propagării virusului.

Însă experţii erau prudenţi sâmbătă cu privire la extinderea virusului.

”Nu ştim încă dacă suntem pe o pantă ascendentă sau descendentă. Suntem în continuare în faza de analiză”, a declarat pentru AFP Laurent Maréchal, un expert în securitate cibernetică la McAfee.

Serviciul public al sănătăţii britanice (NHS; cu 1,7 milioane de salariaţi) pare că a fost una dintre principalele victime şi potenţial cea mai îngrijorătoare, punând în pericol pacienţi.

Însă el este departe de a fi singurul.

Constructorul francez de automobile Renault a declarat sâmbătă pentru AFP că a fost afectat, iar instalaţii de producţie erau oprite în Franţa, dar şi în  Slovenia, la filiala sa Revoz.

Uzina Dacia Renault din România a fost de asemenea afectată, la fel ca şi uzina britanică Sunderland a constructorului japonez Nissan, partenerul Renault.

Banca centrală rusă a anunţat că sistemul bancar al ţării a fost vizat de atacul cibernetic, dar şi mai multe ministere, iar hackerii au încercat să forţeze instalaţiile informatice ale reţelei feroviare.

ANCHETĂ INTERNAŢIONALĂ”

Gigantul american de livrare de colete FedEx sau compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica - unde angajaţi au fost îndemnaţi prin megafon să-şi oprească computerele - au fost de asemenea afectate.

Atacul este ”de un nivel fără precedent” şi ”va necesita o anchetă internaţională complexă în vederea identifficării vinovaţilor”, a anunţat Biroul european pentru poliţie Europol într-un comunicat.

”Este cel mai important atac de acest tip din istorie”, a declarat pentru AFP Mikko Hypponen, un reprezentant al societăţii de securitate informatică F-Secure, cu sediul în Finlanda, evocând ”130.000 de sisteme afectate în peste 100 de ţări”.

Fostul hacker spaniol Chema Alonso, devenit responsabilul securităţii cibernetice la Telefonica, a conchis sâmbătă pe blogul său că, în pofida ”zgomotului mediatic pe care l-a provocat, acest ransomware nu a avut mult impact real”, deoarece ”putem vedea în portmoneul bitcoin utilizat că numărul de tranzacţii” este slab.

Potrivit ultimului bilanţ de sâmbătă, dă el asigurări, doar ”6.000 de dolari au fost plătiţi” celor care cer răscumărarea.

Această sumă modestă îl determină pe Amar Zendik, conducătorul societăţii de securitate Mind Technologies, să încline către un atac comis de ”hackeri” care doresc mai degrabă ”să dea o lovitură” decât să facă bani.

Un malware blochează fişierele utilizatorilor şi îi obligă să plătească o sumă de bani în moneda virtuală bitcoin, pentru a recăpăta accesul. Acest tip de program se numeşte ransomware.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri