Au părinții dreptul să posteze fotografii pe Facebook cu bebelușii lor?

Data publicării:
bebelus

Pozele care strâng cele mai multe like-uri pe Facebook sunt cele cu pisici, peisaje şi copii. Nou-născuţii sunt atât de îndrăgiţi pe reţelele de socializare încât fotografiile cu ei adună chiar şi milioane de like-uri. Părinții postează poze cu copiii lor pe rețelele de socializare. Este o decizie care merită like-uri sau dislike-uri? Copiii nu au, însă, prea multe de spus în această privinţă. În unele cazuri sunt prea mici ca să înţeleagă despre ce este vorba. Citiți mai jos ce recomandă psihologii atunci când vine vorba de expunerea copiilor pe reţelele de socializare şi care sunt argumentele părinţilor care postează constant imagini cu cei mici pe Facebook.

„Sharenting-ul” este un fenomen care se referă la părinţii ce postează compulsiv pe Facebook imagini cu ai lor copii. Fotografiile cu animale, peisaje şi copii primesc cele mai multe like-uri pe reţelele de socializare.

Mădălina face parte din categoria părinţilor care postează constant pe reţelele de socializare. Este pasionată de fotografie şi încearcă să-şi surprindă întotdeauna puştiul de şapte luni în ipostaze inedite, apoi să publice imaginile pe Facebook şi Instagram.

„Din punctul meu de vedere trăim într-un secol în care totul se întâmplă online şi avem prieteni care ne urmăresc, rude care sunt plecate şi este un motiv în plus să fim în contact cu ei. Cred că trebuie să păstrăm un echilibru în a posta şi, mai mult decât atât, să avem grijă ce postăm. Eu nu postez fotografii cu bebe dezbrăcat, nu-mi dau share location sau check-in-uri, să se ştie unde sunt”, spune Mădălina Avrămescu.

În aceeaşi situaţie cu Mădălina sunt milioane de alţi părinţi din România. Nu toţi sunt, însă, la fel de atenţi la calitatea fotografiilor pe care le postează sau la detaliile pe care le împărtăşesc cu prietenii virtuali.

„În momentul în care eu ca părinte am postat pe internet un filmuleţ sau o imagine cu copilul meu, în acel moment viaţa copilului meu devine oarecum publică. Sigur că este normal şi firesc să dorim să împărtăşim cu ceilalţi momentele importante din viaţa noastră, dar atunci când o facem într-un mod excesiv şi neselectiv devine o problemă”, spune Monica Bolocan, psiholog.

Nevoia compulsivă a părinţilor de a posta fotografii cu copiii lor pe reţelele de socializare s-a transformat într-un adevărat fenomen în Statele Unite ale Americii. Specialiştii internaţionali l-au numit „Sharenting”. Psihologii au încercat astfel să tragă un semnal de alarmă asupra publicării excesive pe Facebook a imaginilor cu cei mici.

„Câteodată se ajunge ca în loc să trăim momentele respective, să fim alături de copiii noştri, noi să fim mai mult preocupaţi de cum surprindem cât mai bine într-o fotografie acel moment astfel încât să-l share-uim cu prietenii. Nu mai suntem atenţi la ce se întâmplă în realitate. Viaţa noastră de familie se mută în mediul virtual, dar le dăm şi un exemplu prost copiilor. Ce înţeleg copiii? Un moment este important atâta timp cât este comunicat pe reţelele de socializare şi strânge foarte multe like-uri sau share-uri? Ajungem să ne măsurăm imaginea şi emoţiile în număr de like-uri şi share-uri”, adaugă psihologul Monica Bolocan.

„Atâta timp cât copilul tău nu-şi dă acceptul să apară pe social media, indiferent ce vârstă are, trebuie să fii un pic limitat în a pune poze cu el, aşa cum ai chef şi când ai chef, pentru că s-ar putea ca, la un moment dat, să te trezeşti că lui nu-i convine treaba asta”, explică Alex Negrea, specialist Social Media.

Unul dintre cele mai mari riscuri la care sunt supuşi copiii în mediul virtual este legat de faptul că fotografiile pot fi preluate de oricine. Potrivit unei companii de securitate online, peste 500 de imagini cu minori sunt vândute online la fiecare 60 de secunde.

„Orice poză pe care o pui pe internet poate ajunge foarte uşor în calculatorul unei persoane care nu are intenţii foarte bune. Dacă poţi să-ţi asumi chestia asta ca părinte, e ok. Părinţii sunt cei care decid când apare şi când nu apare el pe Facebook. Când pun orice fel de material pe internet posibilitatea ca cineva să-i facă un print screen şi s-o salveze în calculator este foarte mare. Înseamnă că indiferent ce vei face după aceea... materialul o să rămână acolo şi nu o să ai cum să intervi pe cale legală pentru că tu le-ai pus pe internet”, mai spune Alex Negrea.

Potrivit unui studiu Salvaţi Copiii, din cele 1,8 milioane de imagini încărcate zilnic pe internet, 720.000 prezintă copii în ipostaze mai puţin decente. Cifra ar putea fi, însă, mult mai mică dacă părinţii s-ar documenta mai mult în privinţa setărilor de confidenţialitate.

În momentul în care copilul tău ştie mai multe decât tine în absolut orice domeniu, e o problemă! La noi există tendinţa de a lăuda copilul. Vai, uite ce se pricepe la calculator, mai bine decât mine! Asta e o problemă. Situaţia trebuie să fie invers. Tu să-i arăţi lui cum să-şi seteze contul de Facebook, nu el ţie”, spune Alex Negrea, specialist Social Media.

În România sunt 8.500.000 de utilizatori de Facebook şi peste 400.000 de utilizatori de Instagram. Peste 50% dintre ei au vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, sunt căsătoriţi sau într-o relaţie şi recunosc că folosesc reţelele de social media ca sursă de informare şi, în unele cazuri, pentru a păstra o bună comunicare cu propiii copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri