Avertismentul Europol: Terorismul cibernetic, în creștere

Data actualizării: Data publicării:
CYBERCRIME FBI.GOV

Statele europene încep să ia măsuri suplimentare în lupta cu terorismul. Asta şi în urma unui avertisment transmis de Europol, structura de poliţie a Uniunii Europene. Specialiştii se tem că extremiştii ar putea folosi „internetul ascuns” pentru a-şi duce planurile la capăt. Ca să se apere, România pregăteşte o nouă lege a siguranţei cibernetice.

În fiecare zi, în România, sunt înregistrate milioane de alerte cibernetice. Asta însemnă computere infectate cu viruşi. Specialiştii spun că în spatele lor s-ar putea afla inclusiv organizaţii teroriste.

„Atacurile de tip cyber-terorism şi cele de tip extremist nu sunt în acest moment foarte sofisticate. Astăzi, impactul acestor atacuri este mic, dar trebuie să ne uităm atent la acest fenomen”, spune Florin Cosmoiu, directorul centrului CyberInt al SRI.

Trebuie să cunoaştem că în acest moment, în întreaga lume, sunt sute de milioane de dispozitive infectate, câteva milioane sunt în România”, afirmă Augustin Jianu, director General CERT-RO.

Teroriştii folosesc reţele de socializare pentru a promova radicalizarea, grupările de crimă organizată caută portiţe pentru a fura datele bancare ale utilizatorilor, iar unele state folosesc internetul pentru a spiona. Sunt ameninţări pe care ţările europene le întâlnesc zilnic.

Este un serviciu la comadă pe care poţi să-l cumperi. Poţi să inchiriezi un botnet şi poţi să ataci pe cineva pentru câteva ore sau zile, depinde de câţi bani ai”, mai spune Augustin Jianu.

Europol recomandă statelor membre să-şi adapteze legislaţia pentru aceste noi provocări de securitate. România deja pregăteşte un proiect de lege în acest sens. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că cel mai probabil viitorul parlament va dezbate subiectul.

„Actualul Parlament se va ocupa de campania electorală și mai puțin de legiferare. Atunci mi se pare normal ca această chestiune de o importanță deosebită să nu fie temă de campanie electorală, ci să fie o tema care se dezbate în noul Parlament”, a declarat Klaus Iohannis, presedintele României.

Anul trecut, procurorii români au avut în lucru 2.700 de dosare în care au investigat fapte de criminalitate informatică. Cu 30 la sută mai multe faţă de 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri