Biziday | Când SF-ul flirtează cu realitatea

Data publicării:
brain

Ray Kurzweil este un expert american în domeniul inteligenţei artificiale. El spune că prin anul 2030 ne-am putea transforma în „semizei”, graţie unor nanoroboţi implantaţi în creier. Deşi sună ca o fantezie SF, Ray Kurzweil pare destul de convins când spune că vom putea trimite e-mail-uri şi poze direct către un alt creier, sau când spune că vom fi capabili să dezvoltăm emoţii pe care acum nu le putem dezvolta.

Kurzwail susţine că extensia creierului uman către o gândire nonbionică este următorul pas în evoluţia inteligenţei artificiale. Astfel, ne vom putea dezvolta, pe lângă o gândire logică, şi inteligenţa emoţională. Desigur, mulţi specialişti avertizează că ascensiunea roboţilor riscă să ne facă mai puţini şi introducerea unui corp străin în creierul uman categoric va fi o piatră de hotar.

„Evoluția creează structuri și modele care în timp devin mai complicate, mai creative, mai capabile de exprimarea sentimentelor la fel de complexe, precum iubirea. Pe măsură ce evoluăm, ajungem mai aproape de Dumnezeu. Evoluția e un proces spiritual. E frumusețe, iubire, creativitate și inteligență în lume și toate vin din neocortex. Așa că, dacă îl extindem, putem fi semizei”, spune Ray Kurzweil, expert în domeniul inteligenței artificiale.

Teoria lui Ray Kurzweil este suţinută şi de fondatorul MIT Media Lab, Nicholas Negroponte. El susţine că nanoroboţii ce ar urma să fie implantaţi în creierele noastre ar putea fi viitorul educaţiei. Spre exemplu, specialistul e de părere că astfel ne-am putea încărca toate cunoştinţele de limbă franceză direct în sertarul cunoştinţelor, fără să mai fie nevoie de atâţia ani de studiu pentru învăţarea acesteia.

James Friend, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din San Diego e de părere că nanoboții vor fi de mare ajutor în domeniul medical. Profesorul este de părere că ne aflăm la doar câţiva ani distanţă de folosirea eficientă a acestora pentru prevenirea crizelor epileptice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri