Business Club. Roboţii salvatori se strică pe drum

Data publicării:
roboti

2015 a fost anul în care roboţii au demonstrat că mult timp de acum încolo vor fi buni doar la banda de asamblare. Inspiraţi de accidentul nuclear de la Fukushima, divizia de cercetare a Pentagonului a organizat un concurs pentru construirea unor roboţi capabili să lucreze în situaţii periculoase pentru om. Spuma universităţilor şi institutelor de cercetare din lume s-a adunat pentru a arăta că roboţii ne pot salva. Au fost puşi la sarcini vitale la un dezastru ca Fukushima - traseul i-a purtat prin clădiri, au trebuit să închidă valve şi să conducă maşini. Scopul e grandios, rezultatele însă au fost doar comice. Au căzut din maşină în timp ce conduceau, au căzut pe scări, au căzut inclusiv când încercau să rotească mânerul uşii. Ba mai mult, înainte de fiecare ratare, s-au gândit îndelung la ce ar trebui să facă. Dacă ar fi trebuit să salveze pe cineva, robotul ar fi fost, în cel mai bun caz, un obstacol în plus. Robotul echipei câştigătoare a parcurs traseul în 45 de minute, traseu pe care un om l-ar termina în doar câteva minute.

Tot în acest an a fost construit şi robotul care poate hrăni un om. În teorie ar ajuta batrânii şi bolnavii care nu au pe cineva să-i îngrijească, dar de la teorie la practică drumul e lung. Tot ce a reuşit a fost să distrugă mâncarea şi să facă multă mizerie.

O echipă din Japonia, patria tehnologiei, a dus cu totul ideea în derizoriu. Inginerii au venit cu un robot pe care sportivii trebuie să-l poarte în spate pentru a fi hrăniţi cu roşii. Tomatan zugrăveşte însă faza în care se află astăzi lumea roboticii. Mult entuziasm. Zero utilitate. În întreaga lume se fac târguri de robotică doar cu scopul de a promova roboţii, nu de a acoperi vreo nevoie umană. Vedeta de la CEATEC, cel mai mare târg de tehnologie al Asiei, a fost robotul specialist în ping pong.

„Acest robot este capabil să anticipeze traiectoria mingii atunci când adversarul său o loveşte. Astfel îşi dă seama instantaneu cum să se întoarcă mingea,” spune Takuya Tsuyuguchi, director Omron.

Lumea roboticii a picat în capcana tehnologiei de dragul tehnologiei. E un curent global care are ca forme de manifestare luptele între roboţi, în care se investesc sute de mii de euro, sau campionatul mondial de fotbal al roboţilor, unde nimeni nu ajunge să dea gol. Totuşi, deşi invenţiilor le lipseşte total utilitatea în prezent, sunt paşi necesari de parcurs. În 2004 Darpa organiza un concurs pentru maşinile autonome şi niciun concurent nu a reuşit să ajungă la linia de finiş. Dar un deceniu mai târziu maşinile autonome au ajuns pe străzile Californiei. Şi roboţii ar putea merge pe aceeaşi traiectorie, doar că va mai dura ceva timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri