De ce este atipic cel mai nou videoclip semnat The Motans

Data actualizării: Data publicării:
denis roabes the motans

Primul videoclip din România realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale este semnat The Motans. Tehnica a fost dezvoltată în premieră chiar de către regizorul videoclipului, Bogdan Păun. 

Videoclipul celui mai recent single The Motans este unul atipic, pentru că a fost realizat cu ajutorul unui algoritm de inteligenţă artificială bazat pe style transfer. Practic, tehnica recompune o imagine plecând de la una de referinţă.

Bogdan Păun, regizor: „Este pentru prima dată în România când se face un videoclip prin inteligenţa artificială şi la nivel global pentru prima dată când se face un videoclip cu un AI pentru zona de comercial. S-au mai făcut încă de acum doi ani câteva teste pentru ceva underground, dar nu la acest nivel. Practic, am reuşit să facem un AI, un algoritm de inteligenţă artificială, pe care îl antrenezi dintr-un set de picturi şi aplici ceea ce a învăţat pe pagina de referinţă pe care i-o dai tu. Există un framework pe care poti să construieşti orice tip de AI şi mai departe sunt câteva linii de progrmare şi poţi să-l înveţi să facă tot ce vrei. Acesta este doar un element, dar el poate să facă montaj, poate să facă grading, poate să facă absolut orice”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Piesa „Invitat” a fost compusă chiar de Denis Roabeş, artistul The Motans, iar videoclipul are deja aproape 1,5 milioane de vizualizări pe Youtube.

Denis Roabeş, The Motans: „Cunoscându-l pe Bogdan şi lucrând cu el de mai mult de un an, m-am încredinţat si am mers pe mâna lui 100% şi pe la ora 9:00 seara era pregătit deja pentru filmare. Radu s-a asigurat deja de chestia asta. Am filmat până pe la 4-5 dimineata şi asta a fost. După aceea, Bogdan a stat foarte mult în post-productie, dar rezultatul îl vedeți”.

Bogdan Păun, regizor: „Tot videoclipul este filmat pe chromă şi am schimbat noi backgrounduri. Practic, am reuşit să construim tot setul deja în post-producţie şi ceea ce am făcut în inteligenţa artificială este să aplicăm doar stilul de pictură din Picasso”.

Inteligenţa artificială câştigă tot mai mult teren în telecomunicaţii, medicină sau artă, iar videoclipul piesei „Invitat” deschide o nouă etapă în aplicarea acestei tehnologii în proiecte muzicale.

Denis Roabeş, The Motans: „Ştim toţi că o să evolueze lucrurile pe acest segment, dar sper că o să se petreacă într-un timp scurt, pentru că la momentul actual, post-producţia a durat cam trei săptămâni, ceea ce mi se pare mult. Sper ca pe viitor acest timp să fie mult mai mic”.

Bogdan Păun, regizor: „Momentan este doar începutul, cred că va dura undeva până la zece ani până când vom reuşi să automatizăm totul. Practic, estimările pentru marile companii sunt undeva până în 2029. Vom avea un AI care va fi capabil să facă ceea ce face un om şi practic în momentul ăla el va fi doar o extensie a noastră. Vom reuși să avem mai mult timp liber pentru noi, să înțelegem mult mai bine umanitatea şi să-l învățăm tot ceea ce noi știm să facem și mai departe doar să stăm cu el două-trei ore pe zi și în rest el doar să ne ajute să îndeplinim mai departe visul pe care îl avem”.

Denis Roabeş, The Motans: „Mi se pare că dacă ţinem lucrurile sub control şi știm cum să manipulăm această tehnologie corect, o să fie totul ok”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri