Cea mai precisă metodă de depistare a cancerului de sân

Data publicării:
inteligenta artificiala depisteaza cancerul de san mai bine decat medicii
Foto: Guliver/GettyImages

Inteligenţa artificială a ajuns să diagnosticheze cancerul de sân, în urma analizei unei mamografii, mai precis decât medicii, arată un studiu publicat în revista Nature. 

Algoritmul de depistare a formaţiunilor maligne a fost creat de o echipă internaţională, la care au participat cercetători de la Google şi Imperial College din Londra. A fost folosit pentru analizarea mamografiilor a 29.000 de femei şi i-a depăşit pe radiologi.

Statistic, medicilor le scapă în jur de o cincime din cazurile de cancer de sân. Asta, în vreme ce jumătate dintre femei au primit cel puţin un rezultat fals pozitiv în decurs de 10 ani.

Inteligenţa artificială învață să detecteze cancerul pe baza rezultatelor reale a mii de mamografii şi reuşeşte să identifice semne subtile pe care ochiul şi creierul uman nu le pot vedea.

Sistemul bazat pe inteligenţa artificială a fost dezvoltat de Google Health. Software-ul s-a dovedit a fi mai eficient în detectarea tumorilor canceroase pe care specialiştii în radiologie nu le-au remarcat pe mamografii. Dacă programul îşi va dovedi eficienţa şi în urma testelor clinice, acesta ar putea îmbunătăţi screening-ul pentru cancerul mamar şi ar putea uşura munca medicilor, mai ales în zonele unde nu există suficienţi specialişti în radiologie.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri