CIA, cu ochii pe Apple

Data publicării:
magazin apple mfax

Agenții au lucrat timp de aproape un deceniu să spargă sistemul de securitate care protejează telefoanele şi tabletele Apple, dezvăluie site-ul The Intercept citând documente NSA obţinute de la Edward Snowden.

Site-ul citează documente americane strict secrete care sugerează că cercetători din cadrul Guvernului american au creat o versiune a XCode, instrumentul cu care Apple dezvoltă aplicaţii, cu scopul de a crea breşe prin care să supravegheze programe distribuite prin App Store.

Potrivit site-ului, ultimele documente, care acoperă perioada 2006-2013, se opresc înainte să precizeze dacă CIA a reuşit sau nu să spargă codurile de încriptare Apple, care securizează datele utilizatorilor şi comunicaţiile.

Eforturile cercetătorilor guvernamentali în domeniul informaţiilor de a pătrunde neautorizat în produsele Apple au început încă din 2006, cu un an înainte ca gigantul să introducă pe piaţă primul iPhone, şi au continuat până la lansarea iPad, în 2010, dar şi după aceea.

Operaţiunea de creare a unei breşe în securitatea Apple ar face parte dintr-un program ultrasecret al Guvernului Statelor Unite, ajutat de cercetători britanici în domeniul informaţiilor, menit să pătrundă „în siguranţă comunicaţiile produselor, atât străine, cât şi interne”, inclusiv ale telefoanelor Google şi Android.

Giganţii în domeniul IT din Silicon Valley au încercat în ultimele luni să recâştige încrederea consumatorilor din întreaga lume în produsele lor, dezminţind că acestea ar fi devenit instrumente de supraveghere guvernamentală generalizată a cetăţenilor.

Apple şi-a consolidat în septembrie metodele de încriptare a datelor stocate pe iPhone, anunţând că schimbările nu mai permit companiilor să extragă datele clienţilor de pe dispozitive chiar dacă Guvernul va ordona acest lucru printr-un mandat.

Rivalul Google a anunţat la scurt timp după aceea că intenţionează, la rândul său, să intensifice utilizarea unor instrumente de încriptare mai puternice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri