Analiză Kaspersky: Cine s-ar afla în spatele celui mai mare atac cibernetic din istorie

Data actualizării: Data publicării:
hacker

În spatele atacului cibernetic care a infectat 200.000 de calculatoare, inclusiv un spital din România şi fabrica Dacia de la Mioveni, s-ar afla hackeri din Coreea de Nord, spun două dintre cele mai mari companii de securitate cibernetică, citate de postul britanic de televiziune Sky News.

Chaos Computer Club Annual Congress
Foto: Guliver / GettyImages

Experţii de la Symantec şi Kaspersky Lab bănuiesc de implicare în atac aşa-numitul Grup Lazarus, cunoscut pentru alte atacuri comise în trecut. În 2016, hackerii nord-coreeni ar fi furat 81 de milioane de dolari de la Banca Centrală a Bangladeshului.

Această organizaţie investește masiv în noi variante ale programelor malware, iar în utimii opt ani ar fi responsabilă pentru atacarea unor companii industriale, instituţii media şi financiare în cel puţin 18 ţări.

Luni, Neel Mehta, un analist de la Google, a postat pe Twitter un mesaj criptat, care se referă la două părți ale codului din malware-ul WannaCry, relatează Wired.com.

O versiune mai veche a virusului, din luna februarie, avea porțiuni de cod similare cu un program numit Contopee, utilizat de grupul de hackeri Lazarus. Acest grup s-ar afla sub controlul guvernului nord-coreean, mai notează Wired.

"WannaCry și acest program atribuit grupării Lazarus au porțiuni de cod unice. Acest grup s-ar putea afla și în spatele atacului cibernetic", susține Matt Suiche, expert în securitate informatică la o firmă din Dubai.

Compania de securitate cibernetică Symantec a identificat programul Contopee drept unul dintre softurile utilizate de hackerii care au furat banii din Banca Centrală a Bangladeshului. Iar luna trecută, experții companiei Kaspersky au adus noi dovezi care fac legătura dintre cele două atacuri, sugerând că în spatele acestora s-ar afla hackeri din Coreea de Nord.

Luni, Kaspersky a publicat o postare pe blog, pornind de la tweet-ul lui Mehta, în care analizează similaritățile dintre cele două porțiuni de cod: cea a virusului WannaCry și cea a programului Contopee. Experții Kaspersky au remarcat că există asemănări între cele două coduri, însă au evitat să indice clar Coreea de Nord drept principalul vinovat, afirmând că este nevoie de mai multe cercetări aprofundate.

Kaspersky susține că există posibilitatea ca repetiția codului în virusul WannaCry să fie intențională, cu scopul de a-i induce în eroare pe investigatori și de a arunca vina asupra Coreei de Nord. Kaspersky a numit acest scenariu "posibil", dar "puțin probabil".

Orice legătură între atacul cibernetic WannaCry și Coreea de Nord este departe de a fi confirmată. Însă Wired mai notează că atacul s-ar potrivi perfect tiparului aplicat de hackerii nord-coreeni în ultimii ani. Atacurile digitale din Coreea de Nord au țintit atât obiective din Coreea de Sud, cât și companii mari precum Sony.

Nu în ultimul rând, experţii sud-coreeni au lansat, marţi dimineaţă, un avertisment cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice, după haosul global provocat de ransomware-ul WannaCry. Acest avertisment vine după ce mai multe companii de securitate cibernetică au identificat o legătură între regimul nord-coreean şi atacul cibernetic mondial, care a afectat peste 150 de ţări, transmite France Presse, preluată de News.ro. Detalii, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri