CRONOVIZOR. Înapoi în timp cu ajutorul propriului telefon mobil

Data publicării:
crono

Recent, Bucureştiul a fost martorul unei premiere mondiale! Cu ajutorul realităţii augmentate şi al unei tehnologii de ultimă generaţie, Daniel şi Georgia Gontz au dezvoltat aplicaţia Cronovizor. Aceasta le asigură pasionaţilor de trecut întoarcerea în timp, în vremurile în care centrul istoric al Capitalei era plin de trăsuri, iar pe podul Izvor trecea un tramvai tras de cai.

„E modul nostru de a zice: cumva iubim Bucureştiul, mai avem puţin timp, hai să mai facem ceva drăguţ, să punem istoria la locul ei unde s-a întâmplat. Să poţi să ai o interfaţă în aplicaţie să te plimbi. OK, acum vreau să văd perioada interbelică în piaţa Revoluţiei, dar acum vreau să văd revoluţia. Acum aş vrea să văd mineriada. Să poţi să vezi ce s-a întâmplat în acea piaţă cu aşa multă istorie”, spune Daniel Gontz.

Cronovizor este un proiect al agenţiei Colorbitor în care, de trei ani, Gontz şi Georgia fac experimente cu ultimele tehnologii media. Pentru a vedea scene din Bucureştiul interbelic, cei interesaţi au nevoie de o conexiune la internet şi de un telefon inteligent sau o tabletă cu care să scaneze, pe timpul zilei, codurile QR aflate pe asfalt, în 15 puncte din Bucuresti.

„Ne gândeam la nişte reconstrucţii ale unor zone... mănăstirea Văcăreşti, de exemplu, care nu mai există. Să fii în acea zonă şi să vezi cum arată acel spaţiu. Pe scurt, ne-a atras ideea de a aplica istoria din locurile în care o ţinem minte, aşa cum a fost înregistrată. Poate un mod mai obiectiv de a vedea istoria. Implementarea propriu-zisă a început în februarie când a început să se topească zăpada ca să putem să facem primele hărţi ale spaţiului unde voiam să punem materialul video. După o discuţie şi un sprijin extraordinar din partea Arhivei Naţionale de Film, am avut acces la arhivă şi am putut să selectăm diferite cadre care se potriveau cu ceea ce aveam nevoie şi să începem să implementăm în Bucureşti”, povestește Georgia Gontz

Daniel şi Georgia sunt veterani la capitolul „intervenţii în spaţiul public bucureştean”. Tot ei s-au îngrijit şi de colorarea fântânilor de pe bulevardul Unirii, de transformarea bulinelor albastre de risc estetic, pe românește clădirile urâte, sau de frunzele din parcul Cişmigiu. Nu să crească, ci să producă sunete atunci când cad.

Cum functionează cronovizorul

„Există această mică galerie de filme şi noi scanăm mai întâi locul unde ele au fost filmate, scanăm acel loc pentru ca aparatul - smartphonul sau tableta utilizatorului să poată să cunoască acel spaţiu. Se ştie că aici e Piaţa Revoluţiei, aici trebuie să aplic această bandă video în acest spaţiu. Practic creăm spaţiul 3D pentru cameră. QR code-ul ne ajută să creem o punte între locul respectiv, prin telefonul utilizatorului şi locul online unde se află acest filmuleţ sau alt tip de conţinut”, explică Daniel Gontz.

De ce este însă atât de special Cronovizor ?

„În primul rând, până acum soluţiile pentru a suprapune o altă realitate asupra a ceea ce vezi, ori aveai nevoie de un punct fix unde era un aparat şi atunci având distanţa până la clădire puteai să calculezi exact şi să montezi acest lucru. Noi acum putem să facem acest lucru indiferent unde eşti pentru că în acest proiect vorbind de video, îţi oferim un punct de unde de fapt se va vedea cel mai bine banda video, dar tu poţi de fapt să te plimbi pe oriunde şi să vezi material”, mai spune Daniel.

Daniel si Georgia vor să ajungă cu aplicaţia Cronovizor şi în străinătate. Cei doi au început deja discuţiile cu primăria din Viena. În curând, Cronovizor ar putea deveni un manual de istorie virtual şi internaţional, la îndemâna oricui îşi doreşte să vadă trecutul de aproape.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri