Cu un click poţi deraia un tren

Data publicării:
hackeri

Trecerea la tehnologia modernă vine cu riscuri. Cu un simplu click se poate deraia un tren. E suficient ca un angajat să greşească o singură dată şi să infecteze sistemul cu un virus, ca toată reţeaua unei companii de transport, de exemplu, să fie compromisă. Peste 1.000 de specialişti în securitate cibernetică din 35 de ţări s-au aflat în Bucureşti pentru a identifica vulnerabilităţile sistemelor informatice şi pentru a găsi soluţii.

Transporturile şi energia sunt parte din infrastructura critică a României. Odată compromise, securitatea ţării poate fi ameninţată. Specialiştii în securitate cibernetică au simulat o reţea de cale ferată, cu tot cu panou de control, pentru a găsi soluţii să protejeze mai bine astfel de sisteme.

Alexandru Suditu, responsabil securitate informaţională: „Vrem să conştientizăm importanţa de a securiza aceste infrastructuri, oamenii care controlează să fie conștienți la amenințările supuse.”

Cu un simplu click pot opri trenurile. Ca să se întâmple asta, e suficient ca un angajat al unei companii de transport feroviar, de exemplu, să facă o greşeală.

Alexandru Suditu, responsabil securitate informaţională: „Un stick USB pe care îl dai unui angajat și care îl conectează din pură curiozitate la rețea.”

Dar şi fără ajutorul unor viruşi, dacă îşi pun mintea cu sistemele de securitate, hackerii reuşesc, în cele din urmă, să le găsească punctele slabe. Se întâmplă mai rar, pentru că poate dura şi ani de zile până când piraţii informatici obţin accesul într-o astfel de reţea. S-a întâmplat în Ucraina.

Alexandru Suditu, responsabil securitate informaţională: „Acum doi ani au fost atacate 6 staţii de distribuţie. În principiu, 225.000 de oemani au rămas fără curent 6 ore şi nu numai oamenii cât spitale şi toată infrastructura.”

Dacă statele sunt cât de cât protejate, cu totul altfel stau lucrurile în cazul oamenilor simpli. Când ne cumpărăm un nou gadget suntem, de cele mai multe ori, prea puţin interesaţi de pericolele la care ne expunem. Orice aparat conectat la internet poate fi atacat şi folosit împotriva noastră.

Bogdan Cazacu, expert IT: „Vorbim de ordinul minutelor de la 5 la 45 de minute, adică e o chestie trivială. Ştiu cel puţin două cazuri în care au avut un smart TV şi un Smart Fridge infectat.”

Sabin Potîrcă, expert în securitate cibernetică: „Când cineva reușește să aibă acces la acest televizor poate să pornească camera video când vrea. Ai camera în dormitor te poate filma când dormi, ai microfon pornit, poate asculta toate conversațiile.”

De cele mai multe ori, victima nici nu îşi dă seama că a fost atacată. Multe dintre dispozitivele inteligente moderne nu permit instalarea unor programe antivirus, aşa că cel mai bine ar fi să vă schimbaţi cât mai des parolele de acces la reţeaua wi-fi şi să rulaţi programe antivirus updatate mereu pe calculatoarele cu ajutorul cărora navigaţi pe internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri