Cum se propagă informațiile false legate de coronavirus. Studiu de caz: mesajul „unchiului cu masterat” și metoda „copypasta”

Data actualizării: Data publicării:
aplicație facebook, pagina facebook
FOTO: Getty Images

Pe internet circulă foarte multe informații false despre pandemia de coronavirus, de la sfaturi greșite legate de măsurile de protecție la speculații despre planurile guvernamentale. BBC face un studiu de caz și arată cum o astfel de postare, botezată „unchiul cu masterat”, a devenit virală.

Este vorba despre o listă de sfaturi - unele adevărate, altele benigne și altele care pot fi dăunătoare, care a circulat pe Facebook, WhatsApp și Twitter.

Postarea „unchiului cu masterat”, numită așa din cauza presupusei surse de informații, a ajuns în nenumărare locuri, de la profilul de Facebook al unui bărbat britanic în vârstă de 84 de ani, la contul de Instagram al unui prezentator TV din Ghana, prin intermediul grupurilor de Facebook pentru catolici indieni sau forumuri specifice coronavirusului și al unor grupuri de WhatsApp și conturi Twitter.

La prima vedere, postarea pare legitimă, deoarece informațiile sunt atribuite unei surse de încredere: un medic, o instituție sau acel „unchi” absolvent de master.

„Postarea zero”

Prima versiune pe care au găsit-o reporterii BBC a fost postată de un utilizator Facebook pe 7 februarie. Aceasta a fost distribuită într-un grup numit Happy People, cu aproape 2.000 de membri și conținea diverse sfaturi – le spune oamenilor să bea apă caldă și să evite gheața și susține că dacă îți curge nasul nu ai coronavirus. Sunt însă informații fără bază reală.

Postarea s-a răspândit după ce a fost preluată de un utilizator din India, numit Glen. Acesta a preluat-o și a postat-o pe mai multe grupuri de Facebook, inclusiv unul al creștinilor catolici. Începea la fel: „Unchiul colegului meu de clasă a absolvit un master și lucrează la spitalul din Shenzhen”. Deși în mod clar nu era vorba despre unchiul lui.

Postarea includea noi sfaturi, inclusiv unele adevărate. De exemplu, le spunea oamenilor să se spele pe mâini.

Dar noua versiune a adăugat, de asemenea, câteva informații înșelătoare. De exemplu, a descris în detaliu cum evoluează boala. Dar medicii spun că simptomele și severitatea infecției cu Cvid-19 sunt foarte variabile și nu există un tipar exact.

Sfaturi greșite care se viralizează

Timp de câteva săptămâni, postarea s-a răspândit pe grupuri relativ minore. Dar în 27 februarie, un fost proprietar de galerie de artă, în vârstă de 84 de ani, pe nume Peter, l-a făcut să devină viral.

Postarea lui Peter a fost similară cu cea a lui Glen, dar a inclus din nou câteva informații noi - unele dintre ele greșite sau înșelătoare.

Postarea lui Peter s-a răspândit rapid, ajungând în atenția unor site-uri care verifică veridicitatea faptelor, inclusiv Full Fact și Snopes. Ambele organizații au prezentat date care demontează sfaturile, citând surse medicale fiabile, inclusiv OMS, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA și Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS).

De exemplu, în postare se spunea că virusul „urăște soarele”, dar încă nu există dovezi că lumina soarelui ucide virusul, iar cazuri de infectare au fost raportate în multe țări cu climă caldă și însorită.

Peter și-a editat apoi postarea, dar fusese deja distribuită de aproape 350.000 de ori.

Contactat de BBC, bărbatul nu a vrut să spună de unde anume a avut informațiile din postare, dar că avea încredere în sursa sa și că încerca să-i ajute pe oameni să se protejeze.

Deși s-a demonstrat că postarea conține neadevăruri, a fost răspândită și editată, incluzând și mai multe informații neadevărate.

S-a schimbat și sursa. De la „unchiul cu masterat”, s-a ajuns la un „membru al conducerii spitalului Stanford” sau la „doctori japonezi” și „experți taiwanezi”.

Peste 100 de postări mebționând medicul de la Stanford au apărut pe Facebook și au fost distribuite atât de mult, încât universitatea a fost nevoită să dea un comunicat de presă în care să nege orice legătură.

Postarea s-a răspândit și în alte limbi, inclusiv cu ajutorul unor celebrități, inclusiv un prezentator TV din Ghana.

A fost tradusă în mai multe limbi, inclusiv arabă, vietnameză, franceză, spaniolă și italiană.

Metoda „copypasta”

Unul dintre motivele pentru care „unchiul cu masterat” s-a viralizat este că informațiile nu au fost distribuite cu „share” sau „retweet”, ci copiate și repostate de mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale.

Acest lucru face ca fiecare postare să pară originală: se pare că a fost scrisă de cineva cunoscut, eventual de un prieten sau de o rudă, sporind astfel șansele de a putea avea încredere în ea.

Faptul că există atât de multe postări „originale” face mai dificilă posibilitatea ca rețelele sociale și utilizatorii să vadă cât de departe s-au răspândit astfel de postări.

Facebook a precizat că postările înșelătoare care nu au fost editate pentru a scoate informațiile neadevărate au fost șterse, pentru că încalcă politicile rețelei.

„Lucrăm încontinuu pentru a elimina dezinformările periculoase despre coronavirus”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook.

Editor web: M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Casa de pensii face anuntul așteptat de pensionari. Am virat banii! La ce oră intră vineri pe card?
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...