Sari la conținut

Dark Net, magazinul virtual pentru traficanţi şi terorişti

Se pot cumpăra droguri, arme, angaja asasini plătiţi sau plăti răscumpărări pentru răpiri. Este magazinul online al crimei organizate. Totul se întâmplă pe internet, într-o zonă ascunsă numită Dark Net. O piaţă care a explodat în ultimii ani şi care a ajuns la tranzacţii care depăşesc un miliard de dolari într-un an. România nu este ocolită de acest fenomen. Hackeri români au fost prinşi tranzacţionând pe piaţa unde clienţii fideli sunt criminalii şi teroriştii.

Experţii în securitate cibernetică compară internetul cu un iceberg. 10% din internetul pe care îl folosim în fiecare zi, este ocupat de site-uri publice, reţele sociale, ziare sau jocuri. Zona nevăzută este ocupată în proporţie de 80% cu bazele de date ale companiilor sau ale statelor. Partea cea mai de jos a iceberg-ului ascunde piaţa neagră a crimei organizate şi terorismului - aşa numitul Dark Web.

Se pot face angajări ale unor criminali, se pot transferată sume importante de bani virtuali sau cash pentru a vinde droguri, tranzacţii ilegale,” explică Andrei Avadanei, specialist in securitate IT.

Europol, unitatea de poliţie europeană, a reuşit să închidă două dintre cele mai mari site-uri din Dark Web, cu tranzacţii de un miliard de dolari, la care aveau acces 400.000 de vânzători de bunuri ilegale.

Începe să-ţi plimbe traficul mod aleatoriu prin reţea. Tu nu o să poţi urmări exact de unde a intrat şi unde iese. În cazul de faţă, infractorul s-a conectat de aici, la acestă unitate, calculator, server, a navigat prin reţea, după care a ajuns la destinaţie,” adaugă Andrei Avadanei, specialist în securitate IT.

În Dark Net se plăteşte numai cu monede virtuale. În ultimele şase luni valoarea lor s-a triplat.

Un bitcoin valorează peste 3.300 de dolari, Ethereum este undeva la 300 de dolari, iar monero este 50 de dolari,” spune un ofiţer de la Combaterea Criminalităţii Informatice.

Accesarea acestor pieţe nu este ilegală, ci doar cumpărarea acestor produselor interzise.

Există câteva servere aflate în România care sunt folosite pentru această reţea. De cele mai multe ori se dovedește că servele implicate în reţele Thor, aşa se cheamă mecanismul, sunt implicate şi în acţiuni de criminalitate informatică,” precizează Andrei Avadanei, specialist in securitate IT.

Cei care accesează reţeaua Dark Net, în unele cazuri, devin propriile victime, se poate obţine accesul la calculatorul acestora,” spune un ofiţer de la Combaterea Criminalităţii Informatice.

Experţii în securitate cibernetică susţin că infractorii găsesc mereu soluţii noi să rămână pe piaţa online a crimei organizate.