Dark Web. Cum se fac afaceri în lumea „întunecată” a internetului

Data publicării:
dark web

Muzică, filme, e-mailuri, cadouri... Internetul are de toate şi pare suficient un click pentru a-ţi da senzaţia că ai acces la orice. În realitate, însă, nu e deloc aşa! Mai puţin de 20 la sută din spaţiul virtual ajunge să fie cunoscut. Restul înseamnă o lume ascunsă, obscură. Iar cei care îi trec pragul nu sunt sunt nicidecum simpli pasionaţi de... shopping!

Reprezentat grafic, Dark Web-ul arată aşa: un iceberg care la suprafaţă găzduieşte portale de ştiri, motoare de căutare, site-uri de socializate sau biblioteci virtuale. Ceea ce puţini cunosc, însă, se află în partea bine camuflată. Site-uri ilegale, hackeri, conturi furate sau chiar servere cu baze de date ascunse ale băncilor şi ale serviciilor secrete din întreaga lume.

Este de neimaginat când realizezi ce fel de servicii găseşti acolo”, spune Chris Tarbell, agent FBI.

Acolo intră foarte mulți oameni ca să cumpere medicamente, servicii ilegale. Lucrurile variază de la produse medicamentoase contrafăcute, substanţe ilegale, arme, servicii de criminalitate informatică şi chiar fizică. Se poate vinde sau cumpăra absolut orice”, explică Liviu Arsene, expert în securitate cibernetică.

Din motive de securitate, în acest reportaj nu veţi vedea cum se accesează acele site-uri; vă arătăm, însă, ce conţin. Liviu Arsene, expertul în securitate cibernetică, face o demonstraţie. Pe această pagină, de exemplu, cei care doresc pot să devină cetăţeni americani. Un paşaport biometric, cu semnătură, amprentă şi număr de asigurare socială costă mai puţin de 17 mii de unităţi bitcoin - celebra monedă virtuală - echivalentul a puţin peste 5.000 de dolari. Aici se vând bani falşi. Zece mii de euro contrafăcuţi costă 2.500 de dolari veritabili. La fel se vând şi drogurile. Aproape toate tranzacţiile se fac prin bitcoin - bani virtuali care nu pot fi interceptaţi.

„E ca şi cum te duci la magazin şi plăteşti cash. Dacă urmăreşti banii aceia, n-ai cum să-l găseşti niciodată pe cel care a plătit cu ei”, spune agentul FBI Chris Tarbell.

Pentru cei care îşi desfăşoară activităţi ilegale este esențial să folosească dark web-ul. Le asigură anonimitate completă. Tranzacţiile, clienţii sunt perfect anonimi. (...) Eu daca vreau sa accesez un website prin dark web, trec prin cel puţin zece adrese IP. Dacă cineva mă urmăreşte, îi va fi foarte greu să mă depisteze”, spune Liviu Arsene.

Cumpărătorii nu trimit niciodată comenzile la vedere. Totul este ascuns. Fiecare produs conţine o cheie, un set de cifre şi litere pe care doar vânzătorul poate să le interpreteze.

Specialiştii avertizează: în spatele site-urilor obscure care vând produse ilegale ar putea să fie oameni care apără legea, şi nu cei care încearcă să o ocolească. Astfel, poliţiştii sau ofiţerii de informaţii ar putea să afle cine e interesat să cumpere cantităţi mari de droguri sau să facă trafic de arme.

Paradoxal, toată această lume întunecată a internetului a fost construită şi funcţionează pe încredere. Clienţii şi vânzătorii nu se păcălesc niciodată între ei. Câştigurile sunt imense, iar riscurile pe măsură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri