„Dreptul de a fi uitat”. Curtea de Justiție a UE sprijină un cetăţean spaniol într-un proces intentat companiei Google

Data publicării:
GOOGLE-AFP RESIZED - Mediafax Foto-NICHOLAS KAMM 1

 

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat link-urile la date irelevante și depășite despre o persoană ar trebui șterse de motorul de căutare Google, dacă cineva solicită acest lucru, potrivit BBC.

Cazul a fost adus în atenţia justiţiei de către un cetăţean spaniol obişnuit, care s-a plâns că licitaţia pentru casa sa, pe care tocmai a redobândit-o, apare în căutările Google, iar acest lucru îi invadează intimitatea.

Google a declarat că decizia tribunalului este dezamăgitoare şi că va avea nevoie de timp pentru a analiza implicaţiile.

Reprezentanţii motorului de căutare au declarat că Google oferă numai link-uri la datele disponibile online.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a salutat decizia instanței într-o postare pe Facebook, spunând că a fost „o victorie clară pentru protecția datelor cu caracter personal a europenilor”.

Hotărârea confirmă necesitatea de a aduce regulile de protecţie a datelor in epoca digitală.

„Hotărârea confirmă necesitatea de a aduce regulile de protecție a datelor din „epoca de piatră digitală” în lumea modernă de astăzi a computerelor”, a spus Viviane Reding, citată de BBC.

Comisia Europeană a propus în anul 2012 o lege care oferă utilizatorilor „dreptul de a fi uitat”.

Legea ar presupune ca resursele oferite de motoarele de căutare să fie editate înainte, pentru a fi conforme cu Directiva Europeană privind protecţia datelor cu caracter personal.

Hotărârea subliniază că drepturile individului sunt extrem de importante, când vine vorba de controlul asupra datelor cu caracter personal, deși există o posibilitate de apărare în cazul persoanelor publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri