Sari la conținut

DREPTUL DE A FI UITAT. Google a refuzat majoritatea solicitărilor primite pentru eliminarea unor linkuri

Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat un site şi o comisie de experţi pe 30 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutăriloronline unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată, noteaza Mediafax. 

De atunci şi până în prezent, Google a primit 135.000 de solicitări de ştergere din căutări a 470.000 de linkuri. Astfel, gigantul de internet a primit, în medie, o mie de astfel de cereri pe zi, potrivit studiului.

Răspunsul reprezentanţilor Google a fost din ce în ce mai refractar în decursul ultimelor luni, potrivit acestui studiu, realizat pe un eşantion de 15.000 de cereri de eliminare a unor link-uri de pe motorul de căutare: în perioada 23 - 29 iunie, Google a răspuns pozitiv la 57% dintre aceste cereri. Trei luni mai târziu, în septembrie, 72% au fost refuzate.

În ultimele trei luni, Google a refuzat aproximativ 60% din cererile primite, pentru motive diferite, potrivit aceluiaşi studiu. Cel mai des întâlnit motiv pentru refuz (în 26% din cazuri) a fost acela că Google a considerat că informaţiile vizate nu priveau viaţa privată, ci cea profesională. Un alt motiv invocat de Google a fost acela că persoana care solicita eliminarea unui link era chiar autoarea conţinutului pe care îl dorea şters (o fotografie sau un comentariu pe un forum de discuţii spre exemplu). Alt motiv pentru refuz a fost acela că informaţiile solicitate a fi şterse erau de actualitate, referindu-se la persoane publice (artişti, jurnalişti, prezentatori de televiziune, politicieni, directori de companii etc.).

Compania a primit solicitări de eliminare din căutări a unor linkuri care vizau informaţii referitoare la caziere judiciare, fotografii care surprindeau persoane în ipostaze jenante, comentarii agasante şi injurii, acuzaţii aduse unor persoane în urmă cu decenii, articole de presă.

În cazul respingerii solicitărilor primite, link-urile respective au continuat să fie indexate pe motorul de căutare. Intervalul de timp de procesare a solicitărilor este în medie de 24 de zile pentru perioada de trei luni analizată în acest studiu. Din cele 15.000 de cereri de eliminare a unor link-uri, analizate în cadrul studiului, 53% nu primiseră un răspuns până pe 20 septembrie.

Pe aceeași temă