Drona, inspectorul avioanelor

Data publicării:
easyjet

Inspecţia tehnică a aeronavelor va fi făcută de drone, iar până acolo s-ar putea să nu mai fie decât un an de zile. EasyJet, al doilea mare operator aerian low-cost din Europa, vrea ca din 2016 să folosească aceste tehnologii pentru a-şi reduce costurile.

Inspectarea aeronavelor cu ajutorul dronelor poate reduce mult timpul pe care avionul îl petrece la sol, unde pierde bani. Aparatele pot fi utilizate, de exemplu, la identificarea daunelor provocate de fulgere, activitate care poate necesita o zi întreagă de inspecţii şi pe care drona o poate face în doar câteva ore, poate chiar cu mai multă precizie.

EasyJet aminteşte că o întârziere de o noapte a unei aeronave poate costa compania 20.000 de euro, bani care sub o formă sau alta sunt transmiși în preţul biletului.

Şi la capitolul siguranţă, folosirea dronelor poate avea câteva plusuri - imaginile înregistrate de dronă sunt transmise inginerilor pentru evaluare astfel încât ei decid dacă aeronava are nevoie de lucrări de mentenanţă.

Dacă sistemul funcţionează sau nu, compania va afla în următoarele luni când va demara testele. Planul paralel al celor de la EasyJet, este să apeleze la tehnologia imprimării 3D pentru a produce componente precum braţele scaunelor, de pildă.

Astfel compania ar reduce timpii consumați cu reparațiile minore şi ar economisi spațiu în depozite fiindcă nu mai are nevoie să păstreze diverse tipuri de componente, ci doar o imprimantă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri