Expertul care a oprit extinderea atacului WannaCry dezvăluie cum a reușit

Data actualizării: Data publicării:
securitate cibernetic

It-stul britanic care a oprit extinderea virusul de tip răscumpărare folosit într-un atac cibernetic mondial a scris, într-o lungă postare pe blogul său, cum, în mod neintenționat, a reușit să „păcălească” malware-ul când a înregistrat domeniul prin intermediul căruia acționa. 

malwaretech
Foto: Captură www.malwaretech.com

Expertul în securitate cibernetică a explicat că aceasta este munca lui de zi cu zi: să detecteze viruși, să găsească punctul de origine și să îi oprească extinderea. În cazul acestui virus, succesul înregistrat a fost în primă fază unul neintenționat. El a povestit, pas cu pas, în postarea intitulată „Cum să oprești accidental un atac cibernetic global” demersul său. 

M-am trezit la 10.00 și am intrat pe platforma pe care sunt postate amenințările cibernetice la adresa Marii Britanii și am început să urmăresc extinderea unui virus bancar, care părea extraordinar de important până astăzi. Erau câteva postări despre faptul că mai multe organizații au fost țintele unui ransomware dar nimic important până atunci. În jurul orei 14.00 platforma era plină de postări despre sistemele Serviciului Național de Sănătate din toată țara care au fost afectate de acest virus, ceea ce m-a făcut să cred că se întâmplă ceva serios. Am reușit repede să obțin o mostră a virusului și după ce am analizat-o am observat că rula printr-un domeniu neînregistrat și pe care l-am înregistrat eu rapid. Cu ajutorul programului Cisco Umbrella putem vedea exact ora la care a început colectarea de date, ceea ce ne arată că atacul cibernetic a început la 08.00 dimineața.

Ceea ce este important de notat este că nu am înregistrat domeniul pentru că așa aveam eu chef. Treaba mea este să caut metode prin care putem urmări și opri viruși, așa că mereu înregistrez domenii. Am înregistrat câteva mii în ultimii ani.

Este o procedură standard:

  • căutăm domenii C2 expirate sau neînregistrate care aparțin unei rețele de computere private infectate cu un virus și controlate de un terț fără cunoștința deținătorului acelui calculator și apoi îl trimitem către gaura de scurgere, un server care capturează traficul virusului și previne controlarea computerelor de către infractorii care le-au virusat
  • adunăm date privind distribuția geografică și dimensiunea infecției, inclusiv adrese IP, care pot fi folosite pentru notifica victimele sau pentru anchetele autorităților
  • mergem pe urmele virusului pentru a vedea codul său și dacă sunt vulnerabilități care ne-ar permită să preluăm controlului sau să îi prevenim extinderea

Și în cazul WannaCrypt acești trei pași erau de fapt unul și același, doar că nu mi-am dat seama atunci. La câteva secunde după ce am înregistrat domeniul am fost contactat de un analist de la Talos care mi-a cerut mostra cu virusul. În acel moment reușisem să omorâm fără să ne dăm seama virusul. Asta a provocat confuzie deoarece și analistul Talos a analizat mostra trimisă de mine și nu primea niciun rezultat.

M-am asigurat că gaura de scurgere folosită este stabilă și că primea datele de la domeniul înregistrat. Nici în acest punct nu știam prea multe despre acel domeniu, ci doar că oricine era infectat cu acest virus putea să se conecteze la domeniul care acum era deținut de noi și astfel puteam înregistra cât de extinsă este infecția.

În jurul orei 18.20 am rugat un angajat să se asigure că domeniul înregistrat de noi nu s-a schimbat, pentru că unele virusuri folosesc un algoritm pentru a schimba periodic domeniile. După cinci minute a venit și mi-a spus că prin înregistrarea domeniului am criptat toate datele celor atacați și că am declanșat ransomware-ul. Am contactat un coleg care mi-a trimis un tweet postat de cercetătorul ProofPoint Darien Huss care spunea fix opusul: că prin înregistrarea domeniului am oprit virusul și am prevenit extinderea”, a explicat britanicul. 

Apoi, acesta a explicat că virusul folosit de pirații cibernetici se propaga prin intermediul acelui domeniu pe care el l-a înregistrat. În momentul în care a cumpărat domeniul și l-a pus pe internet toate încercările noi de a infecta alte calculatoare au fost blocate. 

„De ce gura noastră de scurgere a reușit să oprească o epidemie internațională de ransomware? Pentru că virusul WannaCrypt a folosit un singur domeniu, faptul că eu l-am înregistrat a făcut toată infecția să creadă că se află într-un sandbox și să iasă. Astfel, inițial în mod neintenționat am prevenit răspândirea virusului. Bineînțeles, că acum că suntem conștienți de acest lucru, vom continua să deținem domeniul pentru a preveni viitoare infecții cu acest virus”, a scris expertul în securitate cibernetică. 

Un sandbox este asemenea unei mașini virtuale de test. În lumea securității cibernetice ele descarcă atașamentele și odată ajunse într-un mediu controlat sunt testate pentru ca respectivul software să îndeplinească toate criteriile așteptate. Dacă mașina virtuală nu mai funcționează corespunzător este considerat malware și atașamentul nu este trimis la recipient. 

„Ceea ce trebuie reținut este că gaura noastră de scurgere oprește doar acest virus și că nimic nu îi oprește pe hackeri să încerce din nou, de aceea este foarte important ca toate sistemele să fie securizate”, a conchis expertul britanic. 

România şi alte 98 de ţări au fost victimele unui uriaş atac informatic. La nivel global, 137.000 de computere au fost afectate de atacul de timp recompensă, potrivit Bitdefender România. La 24 de ore de când a apărut mesajul cu efecte distrugătoare, autorităţile nu au o evidenţă clară a ţintelor hackerilor şi nici nu ştiu exact câte alte computere sunt vulnerabile. Ce ştim este că, potrivit producătorului de antiviruşi Kaspersky, România este pe locul nouă în topul celor mai afectate state. 

Citiți și: Hartă în timp real pentru atacurile WannaCry. Cum funcționează virusul și care sunt recomandările Bitdefender

Atac cibernetic mondial. România, pe locul 9 în topul celor mai afectate țări

Atacul „WannaCry”. Sfaturile experților

Dacia-Mioveni, afectată de atacul informatic „WannaCry”. Ce spune ministrul comunicațiilor

Ce scria în e-mailul trimis de hackeri în aprilie către MAE român

România, afectată de atacul „WannaCry”. Reacția SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri