Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în mai multe ţări. Dragoș Stanca: Poate fi vorba de atacuri externe sau erori umane

Data actualizării: Data publicării:
Popular Smart Phone Apps Of 2016
Foto: Guliver/GettyImages

Aplicaţia de mesagerie WhatsApp şi reţelele de socializare Instagram şi Facebook au fost indisponibile, duminică, în mai multe ţări din lume. Dragoș Stanca, specialist în digital media, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre o avarie de gravitate „medie”.

Aplicatia WhatsApp.
Foto: Gulliver /Getty Images

Downdetector a anunţat că, începând cu ora Londrei 11.30, utilizatorii au început să anunţe erori întâlnite pe cele trei aplicaţii, potrivit News.ro.

WhatsApp nu permite trimiterea şi nici primirea de mesaje, iar Instagram şi Facebook nu afişează update-uri ale utilizatorilor, potrivit 20minutos.es.

Defecţiuni au fost semnalate în Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Austria, Singapore, Emiratele Arabe Unite şi anumite zone din SUA. România nu a fost afectată de această problemă.

Ultima defecţiune de acest gen a avut loc în urmă cu o lună, când serviciile Facebook şi Instagram nu au funcţionat 22 de ore, aceasta fiind cea mai îndelungată perioadă de indisponibilitate cu care s-a confruntat compania condusă de Mark Zuckerberg.

Dragoș Stanca: Poate să fie vorba de atacuri externe, de greșeli umane sau de schimbări de configurare în centrele de date

Dragoş Stanca, specialist în digital media, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre o avarie „medie”. Problemele au durat mai puțin de două ore, începând cu ora 13:30, ora României. În jur de 52 la sută dintre utilizatori au raportat probleme de newsfeed, 23 la sută de „log in” și tot vreo 23 la sută nu au putut accesa deloc rețeaua de socializare, nici Facebook Messenger, nici WhatsApp.

De regulă, când un gigant de tipul Google sau Facebook are o problemă de acest tip, având în vedere că bazele de date și adserverele și serverele sunt răspândite în întreaga lume, e foarte dificil să cadă la nivel global, de obicei sunt afectate doar anumite regiuni și nici din acele regiuni nu înseamnă că toată lumea e afectată direct, a explicat Dragoș Stanca.

În ceea ce privește securitatea datelor, dacă nu este ceva foarte serios, de obicei lucrurile acestea se țin în spatele ușilor închise, mai spune Dragoș Stanca. Uneori e vorba de atacuri externe, alteori este vorba despre greșeli umane, în alte cazuri este vorba despre schimbări de configurare în data centere care conduc la astfel de erori, chiar dacă este vorba de companii extrem de mari și de „bogate”. La ele lucrează foarte mulți oameni și oamenii mai sunt supuși erorilor, a punctat Dragoș Stanca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri