Filmele SF devin realitate. Google a creat un robot care își adaptează modul de deplasare în funcție de teren

Data publicării:
test google atlas pe teren accidentat captura youtube 18 08 2015

Robotul Google se numeşte Atlas şi a făcut primii paşi pe un teren accidentat necunoscut într-o pădure din Statele Unite. Spre bucuria tuturor, dispozitivul cu aspect uman, cu o înălţime de aproximativ 1,80 metri şi o greutate de 150 de kilograme, a reuşit să se adapteze fără probleme - o noutate în lumea roboticii.

Michael Campbell, cercetător Google: Ne concentrăm pe păstrarea echilibrului şi pe dinamică, iar modelul este modul în care se mişcă oamenii şi animalele, care, pentru a-şi păstra echilibrul, se mişcă repede dacă se întâmplă ceva neaşteptat.

Înainte de a trece testul mersului într-un ambient natural, robotul a trecut prin sute de teste, unele chiar dure. Oamenii de ştiinţă au lovit robotul cu o bilă grea pentru a-i testa echilibrul. În plus, i-au aplicat lovituri cu o mănuşă de box pentru a-i testa adaptabilitatea.

O altă descoperire care se anunţă a fi revolutionară este aceea făcută de o echipă de cercetători ruşi din vestul Siberiei. Aceştia au dezvoltat un model de creier care poate învăţa singur. Ceea ce înseamnă că se poate dezvolta asemenea creierului natural. Cercetătorii cred că, dincolo de beneficiile pe care le va aduce roboticii, modelul lor de creier ar putea conduce la găsirea unor tratamente mai bune pentru boli precum demenţa, Alzheimerul sau Parkinsonul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri