Fotografii recreate de inteligența artificială

Data publicării:
inteligenta artificiala

Fotografiile pot fi recreate într-un anumit stil pictural cu ajutorul unor algoritmi oferiți de inteligența artificială

Dezvoltată la Universitatea din Tubingen (sud-vestul Germaniei), tehnica face apel la ultimele progrese în materie de Deep Learning, fiind pusă la dispoziția publicului pe o platformă concepută la EPFL. Sunt algoritmi de învățare automată cu un înalt nivel de abstractizare, utilizați de exemplu pentru recunoașterea facială. În cazul DeepArt, utilizatorul pune pe calculator o fotografie și îi solicită crearea unui tablou conform unui stil sau unui artist. „Algoritmul va analiza imaginea, extrăgând elementele principale”, arată Lukasz Kidzinski, cercetător la Laboratorul de ergonomie educativă a EPFL, cel care a conceput platforma. Programul va picta apoi o imagine comparând în permanență elementele de pornire cu cele ale tabloului din care trebuie să se inspire. După circa zece minute, rezultatul este gata: calculatorul scoate la iveală o operă originală și unică.

Oricine poate accesa de acum DeepArt și pune propria lui fotografie datorită site-ului dezvoltat la EPFL, în colaborare cu cercetători germani. În versiune gratuită, dimensiunile lucrării sunt totuși limitate și există și o listă de așteptare.

Cei care au accesat site-ul au fost supuși unui chestionar, prin care li se cerea să facă diferența între tabloul unui maestru și cel realizat de mașină. Ei au spus că le-a fost practic imposibil să le diferențieze.

Proiectul ar putea fi interesant pentru istoricii de artă, ajutându-i, de exemplu, la restaurarea unor lucrări avariate, arată EPFL. Într-o bună zi ar putea apărea și alte aplicații. Dezvoltările în domeniul Deep Learning și al rețelelor neuronale sunt atât de rapide încât este imposibil să știm ce vom putea face peste doi ani, spune cercetătorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri