GADGET. Noile produse Microsoft - primele impresii

Data publicării:
lumia 950

Windows 10 este încă proaspăt, iar Windows 10 Mobile se pregăteşte şi el să iasă la lumină. Şi chiar dacă sistemul de operare mobil nu este încă gata, am apucat să aruncăm o privire la device-urile care îl vor rula: două noi flagshipuri sub forma lui Lumia 950 şi 950XL şi o variantă de buget intitulată Lumia 550.

Şi nu am ajuns încă la cea mai interesantă parte: tableta Surface, sistemul de realitate virtuală HoloLens şi, poate cel mai important, noul laptop Microsoft.

LUMIA 950: UN FLAGSHIP WINDOWS MOBILE 10

Dar să le luăm pe rând. Nokia şi telefoanele Lumia s-au diferenţiat mereu de competiţie printr-un design industrial puternic colorat şi camere foto capabile de rezultate impresionante. Din păcate, însă, sistemul de operare Windows Phone nu a ajuns niciodată suficient de popular încât să poată concura cu iOS sau Android. Acum Microsoft îşi pune speranţa în noul sistem de operare Windows 10 Mobile şi lansează un nou device Lumia care să îl propulseze. Lumia 950 are un ecran de 5,2 inchi, un procesor Snapdragon 808 şi un sistem inovator de răcire cu lichid pentru componentele sale. Modelul 950 continuă tradiţia terminalelor Microsoft cu camere ultraperformante şi încorporează o cameră Pureview de 20 de megapixeli cu senzor infraroşu. Această funcţionalitate asigură un sistem rapid de autofocus, dar introduce şi funcţia Windows Hello ce ii permite utilizatorului să îşi deblocheze telefonul prin scanarea feţei. Telefonul va fi disponibil începând cu luna noiembrie şi va costa 550 de dolari.

LUMIA 950 XL: MARELE TELEFON MICROSOFT

Lumia 950 nu este tocmai micuţ, însă fratele său mai mare, modelul XL, are un ecran de 5,7 inchi şi se încadrează deja la categoria grea de smartphone-uri. Sub „capotă" găsim un procesor puţin mai bun decât pe modelul 950, dar funcţii relativ similare şi o cameră foto identică de 20 de megapixeli cu stabilizare de imagine şi suport pentru Windows Hello. Varianta XL a lui Lumia 950 se lansează tot în luna noiembrie şi va costa 650 de dolari.

LUMIA 550: UN SMARTPHONE DE BUGET

Deşi flagship-urile companiei au fost vedetele serii, Microsoft nu a neglijat segmentul telefoanelor de buget. Lumia 550 este un device micuţ, cu o diagonală de 5 inchi, un procesor qualcomm quad core şi o cameră modestă de 5 megapixeli. El continuă linia telefoanelor ieftine iniţiată de modelele 640 şi 640 XL. Lumia 550 se va lansa în luna decembrie şi va costa 140 de dolari şi se adresează consumatorilor care vor să intre în ecosistemul Windows fără să cheltuie prea mult pe un smartphone. Nu putem încă să estimăm ce succes de piaţă va întâmpina micuţul 550, însă el reprezintă primul pas spre a diversifica portofoliul de clienţi al companiei.

MICROSOFT ÎNCEARCĂ SĂ TRANSFORME TELEFOANELE ÎN PC-URI

Visul de a transforma un smartphone într-un PC nu este nou pentru dezvoltatorii de la Microsoft. Însă cu noul Display Dock, noile terminale Lumia sunt mult mai aproape de îndeplinirea acestei năzuinţe. Device-ul se conectează cu un cablu de tip USB-C la telefoanele Lumia şi mai departe la un televizor sau la un monitor prin intermediul portului HDMI, a Display Port-ului sau a celor 3 porturi USB. Deşi experienţa nu este în totalitate una de computing „ca acasă", direcţia aleasă de companie este foarte evidentă şi nu putem decât spera că în timp vom ajunge la acel ecosistem care transcede platformele şi device-urile.

SURFACE PRO 4: O TABLETĂ MAI PUTERNICĂ

După ce Apple a lansat la începutul toamnei tableta iPad Pro, toată lumea aştepta cu gura cascată mutarea Microsoft. Din fericire, divizia Surface din Redmond nu a dezamăgit. Cu un display de 12,3 inchi şi un design uşor şi subţire, Surface Pro 4 are un ecran mai mare fără să fie un device mai mare. Un plus important pentru acest device este memoria internă de până la 1 tera şi cei 16 giga de RAM care asigură performanţe impecabile. Microsoft nu a neglijat nici noul Surface Pen, stylus-ul menit să concureze cu Pencil-ul Apple, care este acum customizabil în funcţie de nevoile utilizatorilor. Suface Pro 4 va fi disponibilă începând cu 26 octombrie şi va costa cel puţin 900 de dolari.

SURFACE BOOK: UN LAPTOP MICROSOFT

Mai ţineţi minte când Microsoft producea software şi atât? În această săptămână compania s-a îndepărtat şi mai tare de acea realitate trecută, odată cu lansarea lui Surface Book, un laptop versatil.

Însă înainte să trecem la specificaţii şi caracteristici nu se poate să nu apreciem calităţile de prezentator ale lui Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, şi ale lui Panos Panay, vicepreşedintele diviziei Surface. După ani de zile în care Microsoftul lui Steve Balmer îşi plictisea spectatorii cu discursuri lungi pline de cuvinte abstracte despre cine este Microsoft şi cel fel de companie vrea să fie, noua atitudine a companiei americane este este mult mai deschisă şi mai prietenoasă. În timp ce Apple pare ca se relaxează, Microsoft vine cu un entuziasm pe care nu l-am mai văzut de mult pe scena evenimentelor tech.

Surface Book a fost o lansare la fel de neaşteptată cum a fost HoloLens în trecut, însă deşi sistemul de realitate virtuală al companiei mai are de „crescut" până să devină mai mult decât o curiozitate, Surface Book este un produs competitiv care are toate şansele să devină şi un succes de piaţă.

Device-ul are un ecran de 13,5 inchi cu o densitate de 267 de PPI care acceptă atât input tactil cât şi din partea stylus-ului. O viaţă a bateriei de 12 ore, o tastatură care te invită să o atingi şi un trackpad din sticlă sunt doar câteva dintre caracteristicile care fac noul Surface Book atât de atractiv. Designul este elegant şi frumos şi deşi carcasa laptopului este din magneziu argintiu, device-ul nu arată deloc ca un MacBook. Laptopul are un sistem ingenios de prindere care permite mişcarea ecranului sau chiar detaşarea completă a acestuia pentru a transforma Book-ul într-o tabletă în toată regula.

În interior găsim un procesr Intel Core i7 din familia Skylake, adică cea mai nouă generaţie de procesoare. Pe lângă acesta găsim şi o placă grafică Nvidia GeForce cu ultimul tip de memorie GDDR5. Şi analizând toate aceste specificaţii nu ni se pare absurd ca Microsoft să susţină că acesta este cel mai rapid laptop de 13 inchi construit vreodată.

FACEBOOK A DEVENIT O APLICAŢIE UNIVERSALĂ PE WINDOWS 10

Filosofia Microsoft, care a început cu Windows 8, dar de abia se apropie de realitate cu lansarea Windows 10 este de a crea un ecosistem care să se bazeze pe aplicaţii universale ce pot fi cu uşurinţă portate de pe telefoanele mobile pe PC-uri. Din păcate această strategie funcţionează doar dacă dezvoltatorii de aplicaţii vor investi în a construi programe pentru platformele cu Windows 10. Facebook este unul dintre brandurile care susţin direcţia Microsoft şi în acest sens Windows 10 va include o aplicaţie de Messenger, una de Facebook şi una de Instagram. Acesta este un pas major pentru Windows Mobile care în trecut i-a împins pe utilizatori către aplicaţii de tip third-party în căutarea unui program care să aibă aceleaşi funcţionalităţi ca Instagram.

MAI MULTE ACCESORII SURFACE

În plus faţă de lansarea lui Surface Pro 4, Microsoft a updatat şi lista de accesorii pentru tabletă. Vorbim despre un nou Docking Station ce include 4 porturi USB, două porturi DisplayPort 4K, şi un port ethernet. La capitolul coperţi pentru tabletă, noul Type Cover include un trackpad de sticlă cu senzor de citire a amprentei şi o tastatură iluminată din spate.

MICROSOFT BAND: RĂSPUNSUL MICROSOFT PENTRU PIAŢA DE WEARABLES

Microsoft a prezentat noua brăţară inteligentă Band ca un device de fitness, cu o sumă de senzori ultraperformanţi care furnizează informaţii aplicaţiei Health. Brăţara are un ecran OLED curbat acoperit de un strat de Gorilla Glass. Microsoft a reuşit să găsească o serie de parteneri importanţi care să propulseze vânzările lui Microsoft Band. Printre aceştia se numără Subway, Starbucks, Twitter şi Uber. Microsoft Band va fi disponibil începând cu luna noiembrie şi va costa 250 de dolari.

KITUL HOLOLENS PENTRU DEZVOLTATORI VA COSTA 3000 DE DOLARI

HoloLens este un device care, de la prima apariţie, ne-a furat ochii şi imaginaţia. Şi chiar dacă device-ul nu se ridică la înălţimea aşteptărilor noastre, conceptul rămâne unul impresionant. În această săptămână am asistat la o altă demonstraţie de gaming virtual cu HoloLens care ne-a lăsat cu gura căscată. Însă ce poate şi mai important, Microsoft a anunţat preţul kitului pentru dezvoltatori care va costa 3000 de dolari. Acesta va fi disponibil începând cu primul trimestru din 2016 şi doritorii pot să îşi depună deja aplicaţiile pe site.

După ani de strategii întortocheate, lansări de produse anulate şi rateuri ruşinoase, compania Microsoft pare să fi tras aer adânc în piept şi a venit în această săptămână cu o atitudine proaspătă, o nouă linie de produse impresionante şi o strategie coerentă pentru viitor. Noul Microsoft condus de Satya Nadella este o companie carismatică care crede cu tărie într-un ecosistem complet şi complex şi nu se mai culcă pe urechea obosită şi deja bătrână a sistemului de operare Windows. Iar noi suntem foarte curioşi să vedem încotro se îndreaptă gigantul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri