Sari la conținut

Ghid pentru protejarea datelor personale pe Facebook

Facebook nu a făcut niciodată o prioritate din confidențialitatea datelor utilizatorilor - aceste date reprezintă motorul de creștere al companiei. Dezvăluirile recente din scandalul Cambridge Analytica au dat însă naștere unui nou val, cel al persoanelor care încă speră că pot ține sub control „viața” din mediul online.

shutterstock - facebook

Foto: Shutterstock

Vestea bună este că, în ciuda erorilor repetate în protejarea datelor private ale utilizatorilor săi, Facebook oferă un set destul de robust de instrumente care îi pot ajuta pe aceștia să controleze cine are acces la informațiile pe care le-au pus la dispoziția platformei. Vestea proastă este că aceste setări nu sunt ușor de găsit și, din acest motiv, majoritatea utilizatorilor Facebook sunt mai expuși decât și-ar dori.

Mai jos puteți găsi pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a păstra agenții de publicitate, aplicațiile, străinii și chiar Facebook departe de datele personale pe care nu doriți să le faceți publice.

Verificați ce permisiuni oferiți aplicațiilor

Folosiți Facebook de ani de zile. Asta înseamnă că, cel mai probabil, ați permis diferitelor aplicații să vă folosească datele. Ce nu ați știut este însă că această acțiune oferă agențiilor, dezvoltatorilor de aplicații, companiilor de vânzări și multor altor persoane o perspectivă profundă asupra profilului dumneavoastră. Și, până în 2015, când Facebook a limitat permisiunile automate primite de aplicații, acestea puteau să obțină inclusiv datele prietenilor dumneavoastră(și pe ale dumneavoastră, prin intermediul prietenilor. Cambridge Analytica a primit informații despre 50 de milioane de utilizatori nu printr-o acțiune de spargere a serverelor Facebook sau ceva similar, ci de la un dezvoltator de aplicații care a strâns legal aceste date.

Cum aflați ce permisiuni oferiți diverselor aplicații? Pe un calculator/laptop(se poate și pe mobil, însă e mai simplu în varianta desktop) mergeți în colțul din dreapta sus al ecranului și deschideți meniul dropdown(săgeata în jos), apoi mergeți la Setări(Settings). Apoi faceți click pe Aplicații(Apps). Se va deschide o pagină care arată așa:

OK, exemplul ales de noi poate că nu e așa de rău. Sau poate este! Avem cunoștințe care au descoperit zeci de aplicații ascunse aici - acesta este locul în care vedeți ce aplicații au acces la datele dvs. de pe Facebook, și, mai ales, la ce date au acestea acces. Pentru a revoca oricare dintre aceste permisiuni, mergeți cu cursorul deasupra unei aplicații și faceți click pe creion. Pentru a elimina complet aplicația, apăsați X. Veți primi un pop-up cu întrebarea dacă sunteți sigur. Faceți click pe Eliminare pentru a deveni oficial.

Notă importantă: Toate informațiile pe care le-au strâns acei dezvoltatori despre dumneavoastră nu se șterg. Trebuie să îi contactați direct pentru a le cere să le șteargă și nu au nici o obligație să facă acest lucru. Pentru a încerca, găsiți aplicația pe Facebook și trimiteți un mesaj.

Aveți impresia că odată eliminate aplicațiile nedorite ați terminat datele dvs. sunt în siguranță? Nu e chiar așa. Din aceeași pagină de Aplicații, mergeți doar la Site-uri Web și Plugin-uri. Dacă nu doriți ca datele dvs. de pe Facebook să fie scurse către terți, faceți click pe dezactivați platforma(EDIT - DISABLE PLATFORM).

Notă importantă: Această  acțiune poate avea și alte consecințe, mai ales dacă ați folosit Facebook pentru a vă conecta la alte site-uri/aplicații!

După ce ați încheiat aici, mergeți la Aplicații folosite de alții (Apps Other Use), unde veți vedea informații despre dvs., cum ar fi ziua dvs. de naștere sau dacă sunteți online, pe care prietenii dvs. ar putea să le împărtășească involuntar cu aplicații și site-uri web . Debifați tot ce nu doriți să împărtășiți..

OK, acum ați terminat. Cu aplicațiile. Mai sunt multe rămase.

Anunțuri dăunătoare

Înapoi la panoul Setări! De această dată accesați anunțurile(Ads), pe care le veți găsi imediat sub Aplicații. (Faptul că nici unul dintre acestea nu se încadrează în secțiunea „Securitate” sau „Confidențialitate” vă va spune tot ce trebuie să știți despre ce face Facebook în acest caz).

Să fim clari, Facebook - alături de Google și alte rețele publicitare fără chip - vă urmărește fiecare mișcare online, chiar dacă nu aveți un cont. Ăsta e internetul cu care suntem blocați deocamdată și nicio mulțime de setări nu o pot rezolva. Ceea ce puteți face, totuși, este să aveți un control modic asupra a ceea ce face Facebook cu informațiile respective. 

Vă sâcâie acea pereche de pantofi care vă bântuie prin News Feed, chiar dacă ați cumpărat deja o pereche similară? Dezactivați anunțurile pe baza utilizării de către dvs. a site-urilor web și a aplicațiilor. De asemenea, spuneți nu anunțurilor din aplicațiile și site-urile web de pe Facebook, care acoperă toate părțile de pe internet care nu servesc Facebook, unde compania servește anunțuri - care este aproape pretutindeni. Apoi mergeți la anunțuri legate de acțiunile dvs. sociale, pe care ar trebui să le lăsați active doar în cazul în care doriți să împărtășiți cu lumea pe ce ați apăsat Like.

Și, pentru a vă amuza cu lucrurile pe care Facebook le crede despre dvs., faceți click pe IntereseAcolo veți găsi categoriile pe care Facebook le utilizează pentru a adapta anunțurile afișate la Like-urile pe care le dați. Puteți șterge orice vă deranjează făcând clic pe X în colțul din dreapta sus atunci când treceți peste.

Notă importantă: Nicio modificare nu va schimba în niciun fel numărul de anunțuri pe care le vedeți pe Facebook sau pe web. Pentru aceasta, veți avea nevoie de un adblocker.

Prietenii de pe Facebook

Pentru a afla cine poate vedea ce postați, mergeți din nou la Setări, apoi la Confidențialitate. Începeți cu „Cine poate vedea postările mele” apoi faceți click pe „Cine poate vedea postările mele viitoare” pentru a vă gestiona setările implicite. Puteți să faceți publice și să împărtășiți cu toată lumea sau să vă limitați cercul de „prieteni virtuali” în funcție de mai multe criterii. Orice ați alege, mergeți apoi la „Limitarea publicului pentru postările din trecut” pentru ca această alegere să fie retroactivă. 

Mergeți apoi mai jos, la modul în care oamenii vă găsesc și vă pot contacta. Modificați setările după preferințele dvs.

Notă importantă: Nu permiteți accesul la e-mail sau la numărul dvs. de telefon decât dacă este absolut necesar, iar dacă faceți acest lucru, păstrați cercul cât mai mic posibil. 

Etichetare

Dacă oamenii vor să te eticheteze pe Facebook, nu poți să faci prea multe lucruri. Puteți însă opri imaginile să apară în cronologia dvs. Activați opțiunea de a revizui postările în care sunteți etichetați înainte ca postarea să apară în News Feed-ul dvs. de timp, astfel încât să puteți șterge orice nu doriți să vedeți acolo.

Mergeți apoi la Cronologie și Etichetare în meniul din stânga. Acolo puteți limita cine poate posta pe pagina dvs., cine poate vedea ce postați, cine poate vedea în ce sunteți etichetați și așa mai departe. 

Ștergerea contului

Dacă după ce ați modificat toate cele de mai sus aveți în continuare impresia că Facebook știe prea multe despre dvs., vă rămâne un singur lucru de făcut: dezactivarea contului. Totuși, nu există niciun motiv să renunțați la toate fotografiile și postările publicate de-a lungul timpului. Pentru a păstra aceste amintiri offline, accesați Setări> Setări generale ale contului> Descărcați o copie a datelor dvs. Facebook și faceți clic pe Porniți arhiva mea. Facebook vă va trimite un e-mail cu un link de descărcare când este gata.

Mergeți apoi la Setări, unde veți începe în General. Dați click pe Gestionați contul, parcurgeți cu atenție „ce se întâmplă cu prezența mea online”, și faceți click pe Dezactivați contul. Va trebui să introduceți parola, să vă uitați la fotografiile prietenilor cărora „le va fi dor de dvs.”, să explicați rapid de ce renunțați la Facebook, apoi faceți click pe „Dezactivați contul” încă o dată și... sunteți liberi.