Google a transferat aproape 20 de miliarde de euro într-un paradis fiscal

Data actualizării: Data publicării:
Google Updates Its Logo
MOUNTAIN VIEW, CA - SEPTEMBER 02: The new Google logo is displayed at the Google headquarters on September 2, 2015 in Mountain View, California. Google has made the most dramatic change to their logo since 1999 and have replaced their signature serif font with a new typeface called Product Sans. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Google a transferat în 2017 19,9 miliarde de euro în Insulele Bermude, un paradis fiscal, printr-o firmă-paravan cu sediul în Olanda, în cadrul unui aranjament care i-a permis motorului american de căutare să scadă impozitele plătite în străinătate, potrivit unor documente transmise Camerei olandeze de Comerţ, relatează Reuters.

Google Plans To Go Public On The Market
FOTO: Guliver / Getty Images

Suma - care a trecut prin Google Netherlands Holdings BV - este cu aproximativ patru miliarde de euro mai mare decât în 2016, se arată în aceste documente transmise la 21 decembrie.

”Plătim toate taxele pe care le datorăm şi ne conformăm regulilor fiscale ale tuturor ţărilor în care operăm în lume”, declară Google într-un comunicat.

”Google, la fel ca alte societăţi multinaţionale, se achită de esenţialul impozitelor sale pe profit în ţara sa de origine, iar noi am plătit un impozit efectiv mondial de 26% în cursul ultimilor zece ani”.

Filiala din Olanda este folosită în vederea transferării profitului provenind din redevenţe, generate în afara Statelor Unite, către Google Ireland Holdings, o filială cu sediul în insulele Bermude, unde întreprinderile nu plătesc impozitv pe profit.

Această strategie fiscală - cunoscută drept ”dublu sandviş irlandez, olandez” - este legală şi permite Google să evite să plătească impozite în Statele Unite sau Europa pe aceste profituri, care reprezintă esenţialul a ceea ce câştigă în străinătate gigantul în domeniul tehnologic.

Însă, la presiunile Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite, Irlanda a decis în 2014 să pună capăt acestui aranjament, ceea ce va pune capăt avantajelor fiscale ale Google în 2020.

Google Netherlands Holdings BV a plătit 3,4 miliarde de euro impozit în Olanda în 2017, aferent unui profit brut de 13,6 miliarde, mai arată documentele de la Camera de Comerţ.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri