Google deschide sistemul Android pentru motoarele de căutare concurente din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
sediu google - GettyImages-486234008-1

Google va deschide sistemul de operare Android pentru motoarele de căutare concurente din Rusia, în cadrul unui acord pentru închiderea unui conflict de doi ani cu autorităţile pentru concurenţă din Rusia, transmite News.ro.

sediu google - GettyImages-486234008

Acordul stabileşte un nou precedent pentru gigantul din industria Internetului, împotrivă căruia există la nivel mondial numeroase reclamaţii că se foloseşte de poziţia dominantă şi impune restricţii producătorilor de dispozitive care funcţionează cu sistemul Android, pentru a-şi proteja cota pe piaţa serviciilor de căutare online.

Autoritatea pentru concurenţă din Rusia, FAS, a decis în 2015 că Google încalcă legea cerând preinstalarea aplicaţiilor sale, inclusiv propriul sistem de căutare, pe dispozitivele care folosesc Android.

Decizia a fost luată în urma unei reclamaţii din partea companiei ruse Yandex.

Google nu va mai cere exclusivitate pentru aplicaţiile sale pe dispozitivele cu Android din Rusia şi nu va mai restricţiona preinstalarea motoarelor de căutare rivale şi a altor aplicaţii, în cadrul acordului cu FAS, a anunţat luni instituţia.

De asemenea, Google va dezvolta un instrument care va permite utilizatorilor să aleagă un motor de căutare principal, pe dispozitivele Android.

Utilizatorii vor putea să schimbe setările oricând şi să aleagă un motor de căutare principal, care să li se potrivească nevoilor lor”, a comunicat FAS.

Google a confirmat acordul, afirmând că îndeplineşte interesele ambelor părţi. Compania americană a adăugat că a ajuns la un acord comercial cu Yandex care oferă acestei companii noi oportunităţi de promovare a serviciului său de căutare prin intermediul browserului Chrome.

Directorul operaţional al Yandex, Alexandr Şulgin, speră că acordul va avea implicaţii pentru cazuri similare din Europa şi alte regiuni.

Acordul este pe termen de şase ani şi nouă luni şi a fost aprobat luni de un tribunal din Rusia. Potrivit acordului, Google trebuie să plătească şi amenzi în valoare totală de 439 de milioane de ruble (7,85 milioane dolari).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri