Sari la conținut

Google și-a modificat logoul pentru a marca Ziua Naţională a României

Motorul de căutare Google şi-a modificat din nou logoul de pe pagina sa de start, joi, pentru a marca Ziua Naţională a României, sărbătorită din 1990 pe 1 decembrie.

google doodle

Noul logo al motorului de căutare Google este vizibil pe paginile google.ro şi google.com. Logo-ul Google apare încadrat într-un chenar desenat în culorile drapelului naţional al României - roşu, galben şi albastru.

În interiorul chenarului, literele care compun cuvântul „Google” sunt scrise în majuscule de culoare albastră şi sunt suprapuse peste un desen inspirat din relieful României - dealuri şi păduri.

De asemenea, a doua literă „O” din componenţa cuvântului „Google” a fost înlocuită cu un element reprezentativ pentru tradiţiile româneşti - o poartă maramureşană din lemn.

Ziua naţională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, în perioada 1948-1989, ziua de 23 august.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi naţională şi sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

News.ro notează că Google îşi modifică logoul cu regularitate, pentru a marca diverse evenimente majore, precum sărbători naţionale, zilele de naştere ale unor oameni celebri şi Jocurile Olimpice.

În limba engleză, aceste logouri modificate sunt cunoscute sub numele de ”Google Doodles”.