„Hackerii” antrenaţi de SRI au ieșit vicecampioni olimpici

Data publicării:
campioni it

Securitatea cibernetică este un punct forte al românilor. A demonstrat-o echipa trimisă de Serviciul Român de Informaţii la Olimpiada din Spania. Doar câteva puncte ne-au despărţit de primul loc după probe care au durat ore întregi şi au fost printre cele mai complexe. Printre altele, participanţii au simulat spargerea unei bănci.

„Primul device era că să intri în bancă, al doilea să spargi seiful şi următorul să furi banii din bancă”, explică Alexandru Țop, participant la concurs.

Pentru al doilea an consecutiv, românii vin cu premii de la Olimpiada de securitate cibernetică. Pentru a atinge această performanţă, ei au avut de spart un seif cu ajutorul unui cod amestecat printre zeci de mii de cifre. Iar totul a fost contracronometru.

„La fiecare 5 minute parola se schimba și noi trebuia să forțăm până găseam parolă corectă”, povestește Alexandru.

Practic, echipele simulau jefuirea unei bănci.

„Trebuia să ne înfiltrăm într-o bancă. Ăsta era un senzor magnetic care își dădea seama dacă un geam a fost deschis sau nu. Un smart card care avea niște monede pe ea, 100 de e-coin și noi trebuia să găsim vulnerabilitatea din cartelă și să exploatăm, să ne punem mai mulți e-coin”, explică Alexandru Țop.

Ionuţ este student la Facultatea de Informatică din Bucureşti. Lucrează deja în domeniul IT şi este expert în apărarea şi atacarea serverelor.

„Fiecare echipă avea câteva servere care rulau niște aplicații, fiecare aplicație avea câteva vulnerabilități (..) Absolult totul se întâmpla în paralel, toate probele, totul. Trebuia să ne apărăm, trebuia să avem oameni care caută vulnerabilități, oameni care atacă”, spune Ionuț Drăguț.

Cei 10 români trimişi în Spania la Olimpiadă au fost aleşi dintre două sute de oameni care au participat la preselecţiile organizate de Serviciul Român de Informaţii special pentru această competiţie.

„Cel mai tânăr din finală a avut 17 ani, dar în preselecții am avut și concurenți care erau sub limita legală de a participa la concurs. Vorbim de 14, 15 ani”, spune Cătălin Cosoi, coordonatorul lotului.

În 2019, chiar România va găzdui olimpiada. Atunci şi numărul echipelor va creşte, de la 15, câte sunt în prezent, la 25.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri