Inginerul care testează „gadgeturile” DNA și DIICOT

Data publicării:
sergiu dangulea 1

„Vede căldura corpului, de exemplu silueta unui om sau animal, vede pe timp de noapte până la un kilometru și jumătate, o ambarcațiune, un autovehicul la 5 - 6 kilometri, printre clienți se numără de exemplu Poliția de Frontieră”, explică Sergiu Dangulea cum funcționează unul dintre dispozitivele pe care le are în testare.

4.000 de euro costă camera care îi ajută pe polițiști să-i prindă mai repede pe infractori. Cel mai bine o știe Sergiu Dangulea. Absolvent de Politehnică, fost detectiv particular, cu masterat în ingineria securității. Este omul care caută cele mai noi tehnologii de supravegehere şi spionaj din SUA și Taiwan, pentru a le pune la dispoziţia oamenilor legii din România.

„Ăsta este cel mai mic reportofon profesional din lume, are un centimetru practic”, arată tânărul minunea high-tech. O astfel de bijuterie poate înregistra fără oprire timp de nouă luni. Nu trebuie apăsat niciun buton, reportofonul de declanşează automat când detectează vocea.

În general autoritățile cumpără echipamente de ascultat, reportofoane sau sisteme de monitorizare GPS, explică Sergiu Dangulea, dar recunoaște că printre clienți are și persoane fizice.

Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara: „Odată pus pe mână acest ceas le arată oamenilor legii nu doar ora exactă, ci tot ce se întâmplă în jurul lor. Este dotat cu o cameră ascunsă care poate filma până la șase ore. Acest dispozitiv e folosit în multe din anchetele anticorupție tocmai pentru că poate surprinde exact momentul în care e luată mita”.

Există însă și echipamente care pot depista camerele și microfoanele ascunse. Ceasul purtat de reporterul Digi24 este depistat imediat.

Piesa de rezistență din multe anchete anticorupție e camera ascunsă în cravată.

Oamenii legii recunosc că gadgeturile de ultimă generație îi ajută în misiuni mai ales atunci când se lucrează sub acoperire.

Aparatura performantă ne ajută și pe noi, ca polițiști de frontieră, în a ne îndeplini sarcinile de serviciu și totodată ne ușurează munca. De exemplu, sistemul de supraveghere pe timp de noapte, portabil și fix, care funcționează pe principiul termoviziunii”, explică Roxana Costache, agent principal de poliție.

Prețul unui gadget pornește de la câteva sute de lei şi ajunge la câteva mii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri