Inteligenţa artificială, cu un pas înaintea medicilor

Data actualizării: Data publicării:
medici

Sistemele bazate pe inteligenţă artificială s-ar putea dovedi, în unele cazuri, mai bune în domeniul medicinii decât calificarea unui doctor. O demostratie organizată în China între o echipă de medici şi un sistem de inteligenţă artificială pentru depistarea şi diagnosticarea corectă a tumorilor a arătat un ascendent al computerului. E un câştig pentru viitorul medicinei, dar cercetătorii nu se grăbesc. Noile sisteme îi pot ajuta pe medici, nu sunt dezvoltate pentru a-i înlocui.

Mai mulţi medici au fost puşi faţă în faţă cu un sistem bazat pe inteligenţă artificială. Provocarea a constat în identificarea şi diagnosticarea unor tumori pe creier în 225 de cazuri.

Medicii au identificat corect tumorile în 66% din situaţii, în vreme ce sistemul bazat pe inteligenţă artificială a ajuns la 87%.

Noua tehnologie s-a dovedit chiar şi mai rapidă: a avut nevoie de 15 minute pentru procesarea tuturor cazurilor, în vreme ce medicilor le-au fost necesare 30 de minute.

Wang Yongjun, manager spital: Sistemul nu memorează tumorile, ci le studiază proprietăţile. Când are de analizat o tumoră, compară aceste proprietăţi şi poate identifica natura ei. Apoi pune un diagnostic. Neobosit şi stabil, acest sistem produce efecte asupra aplicaţiilor clinice, lucru pe care niciun alt sistem nu îl poate face.

Potrivit cercetătorilor, programele soft au studiat imagini cu sisteme nervoase cu probleme medicale pe care spitalul chinez le-a arhivat în ultimii 10 ani. Aşa a învăţat să deosebească analizele care indicau tumori sau diverse leziuni cerebrale de cele care arătau că nu există boală. Rata de acurateţe, per total, s-a ridicat la 90%, comparabilă cu a unui medic cu mulţi ani de experienţă. Experţii susţin că, dacă acest sistem va fi folosit în clinici şi spitale, atunci munca medicilor ar putea fi vizibil uşurată. Vor fi degrevaţi de anumite sarcini şi se pot concentra pe operaţiuni mai sofisticate şi mai grele.

Dincolo de îngrijorările legate de eventuale erori grave pe care le-ar putea avea un sistem de acest fel, mulţi cred că munca medicilor nu ar trebui niciodată înlocuită complet cu o maşinărie, fie ea dezvoltată pe o tehnologie nouă precum inteligenţa artificială. Astfel de sisteme pot fi folosite în domeniul medical - dar pentru alte operaţiuni cum ar fi eliminarea fraudei, de exemplu, eliberarea de reţete sau gestionarea fişelor de internare.

Estimările Internațional Data Corporation arătau că, până în 2021, costurile cu programele de inteligenţă artificială vor depăşi 52 de miliarde de dolari, dublu decât în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri