Inteligenţa artificială, folosită pentru a depista cancerul la colon cu o precizie foarte mare

Data publicării:
Cancer Images
Foto

Un grup de cercetători japonezi a reuşit să antreneze şi să folosească un sistem de inteligenţă artificială pentru a depista din timp cancerul la colon.

Cancer Images
Foto: Gulliver/Getty Images

Doctorul Yuichi Mora de la Universitatea Showa din Tokio a prezentat în cadrul unei conferinţe de gastroenterologie care a avut loc la Barcelona rezultatele unui experiment în care a folosit inteligenţa artificială pentru depistarea din timp a cancerului la colon.

Echipa condusă de doctorul Mora a furnizat AI-ului peste 30.000 de imagini cu celule sănătoase şi canceroase, pentru ca acesta să înveţe să facă diferenţa între cele două situaţii.

După procesul de învăţare, sistemul de inteligenţă artificială a fost testat cu 500 de imagini care arătau polipi de colon măriţi de 500 de ori.

Conform echipei de cercetători japonezi, nivelul de acurateţe a depistării celulelor canceroase a fost de 86%, ceea ce este impresionant în acest domeniu. AI-ul a putut să determine în mai puţin de o secundă dacă polipul din imagine era canceros sau nu.

În acest fel, cu ajutorul AI-ului, medicii ar putea să depisteze cancerul la colon înainte ca celule infectate să devină maligne şi să răspândească în sânge.

Cancerul la colon îşi are originea în polipi care se transformă în tumori. Tratamentul are şanse mari de reuşită dacă depistarea se face din timp, exact ceea ce poate face mai rapid şi mai eficient inteligenţa artificială.

AI-ul poate fi de folos în multe domenii medicale, aşa cum au demonstrat în ultimul an şi alţi cercetători. Acesta poate să prevadă atacul de acord cu acurateţe mai mare decât medicii şi, de asemenea, poate depista boala Alzheimer cu 10 ani înainte de apariţia simptomelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri