IT-știi români care lucrează cu Google

Data publicării:
Google logo getty 18-1.08

Ființa umană percepe imaginile tridimensionale în momentul în care creierul combină ceea ce văd cei doi ochi. Pe un principiu asemănător funcționează și sistemul dezvoltat de IT-știi din Timișoara ai companiei americane Movidius, în colaborare cu Google.

Creierul sistemului este procesorul conceput de informaticienii români. Imagini captate de camerele video sunt combinate într-o hartă 3D a spațiului înconjurător.

Sistemul poate avea aplicații multiple.

Zsolt Biro, programator: „Putem, să zicem, pentru un om orb că aici este un obstacol și putem să ajutăm deplasarea în spațiu printr-o hartă”.

Și poate fi folosit și la realizarea de ochelari de realitate augmentată, în care obiecte virtuale sunt proiectate în spațiul real. Cu acest procesor, IT-iștii din Timișoara au lucrat la proiectul Tango, prin care Google dorește să producă telefoane și tablete capabile să înțeleagă mediul din jurul lor.

Val Mureșan, managerul Movidius Timioșara: Bineînțeles că și cei de la Google se uită la tehnologiile inovatoare și atunci au ales procesorul nostru ca o componentă importantă pentru a procesa o grămadă de informații de la senzori”.

Pentru o mai bună colaborare, Google a organizat chiar și stagii de pregătire pentru IT-iștii români. Dezvoltarea procesorului a durat destul de puțin, șase luni. Dar inovația pe care o aduce ar putea avea un efect pozitiv pe termen lung.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri