„Magnet” pentru viruși. Peste 60% din calculatoarele din România au softuri piratate

Data publicării:
calculator - 6029487-Mediafax Foto-Silviu Matei

62% dintre calculatoarele din România funcţionează cu softuri piratate şi sunt magneţi pentru virușii informatici. Mai bine de jumătate dintre aceste computere sunt infectate cu aplicaţii spion mai mult sau mai puţin periculoase. Iar riscul este mai mare pentru companii decât pentru utilizatorii casnici.

„O firmă fără strategie de securitate IT care implică fiecare angajat are între 3 şi 6 luni speranţă de viaţă. Orice concurent o poate sparge. Iar atacurile sunt acum atât de sofisticate că pot veni de oriunde”, spune Laurent Chrzanovski, specialist Swiss Webacademy.

„Chiar cel care foloseşte un astfel de software se expune unor riscuri importante pentru că malware-ul înseamnă riscuri de siguranţă, de la date până la funcţionarea corectă a computerelor şi implicit a companiei”, arată și avocatul Magda Popescu.

Un alt risc este acela de a se trezi cu poliţia la uşă. Anul acesta poliţiştii au descoperit softuri pirat în valoare de un milion de euro, inclusiv la o companie destul de mare din Capitală.

„Utiliza în activitate în jur de 70, 72 de PC-uri, în acest caz prejudiciul depăşeşte 300.000 de euro. Vorbim aici de furt de proprietate intelectulă”, spune comisarul Aurel Dobre, şeful Direcţiei de Investigarea a Fraudelor,

Hackerii ştiu cât de vulnerabilă este România, aşa că nu se sfiesc să exploateze breşele lăsate libere de softurile pirat.

„Populaţia din România şi companiile mai mici sunt infectate şi folosite ca punct de tranzit pentru a ataca alte obiective”, spune Augustin Jianu, director general CERT-RO.

România are nevoie de o lege care să reglementeze securitatea cibernetică, spun specialiştii. Astfel, firmele care furnizează servicii de internet ar putea fi obligate să îşi înştiinţeze clienţii în momentul în care calculatoarele le-ar fi afectate.

„Suntem extrem de vulnerabili în protejarea structurilor cibernecite care susţin diverse procese şi domenii ale societăţii româneşti”, spune Florin Cosmoiu, specialist în securitate cibernetică la SRI.

În 2 şi 3 octombrie, specialiştii în securitate cibernetică organizează la Sibiu Congresul Cybersecurity în România, eveniment la care Digi24 este partener media.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri